Oglasi

Amerikancu Thaleru Nobelova nagrada za ekonomiju

Amerikanac je nagrađen za pionirski rad u oblasti premošćivanja jaza između ekonomije i psihologije.
Thaler je profesor bihevioralne nauke i ekonomije na Univerzitetu ChicagoAP/Tanjug

Američki ekonomist Richard Thaler dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 2017. godine za pionirski rad u oblasti premošćivanja jaza između ekonomije i psihologije, saopćila je Švedska kraljevska akademija.

"Istražujući posljedice ograničenog rasuđivanja, socijalnih predispozicija i nedostatka samokontrole, on je pokazao kako ove osobine često sistemski utječu na individualne odluke, kao i na krajnji ishod na tržištu", navodi se u saopćenju Akademije, a prenose svjetske agencije.

Thaler je profesor bihevioralne nauke i ekonomije na Univerzitetu Chicago.

Milionska nagrada

Nobelovu nagradu za ekonomiju finansira Švedska centralna banka, a njen novčani iznos jest 1,1 milion dolara.

Ta je nagrada prošle godine pripala Britancu Oliveru Hartu s Univerziteta Harvard i Bengtu Holmstromu s Masačusetskog instituta za tehnologiju za njihov rad na teoriji ugovora.

Nagrada za ekonomiju naknadno je uvrštena među Nobelove nagrade, uz priznanja za književnost, medicinu ili fiziologiju, fiziku, hemiju i mir, a od 1968. godine, otkad se dodjeljuje, otišla je u ruke 78 dobitnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.