Amerikanci protiv Trumpove retorike na Twitteru

Oko 65 posto Amerikanaca smatra da su Trumpovi komentari pogoršali situaciju između SAD-a i Sjeverne Koreje (Reuters)

Većinu Amerikanaca plaši nuklearni razvoj Sjeverne Koreje, dvije trećine građana SAD-a smatra da “rat riječima” predsjednika te države Donalda Trumpa o lideru Sjeverne Koreje pogoršava situaciju, dok manje od 10 posto ispitanika smatra da poboljšava situaciju.

Anketu je proveo AP-NORC Centar za istraživanja javnih poslova, a urađena je sedam dana nakon što je Trump lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una nazvao “raketašem”, zaprijetivši potom 19. septembra da će mu “totalno uništiti” državu ako se SAD bude morao braniti.

Jedna od ispitanika iz Los Angelesa, koja sebe opisuje kao umjerenu republikanku, rekla je da je sve to čini “veoma nervoznom”.

‘Pritisnut ću dugme…’

“Ne znate gde je njima crta i kada će reći ‘pritisnut ću dugme'”, kazala je ona.

Anketa ukazuje na to da oko 65 posto Amerikanaca smatra da su Trumpovi komentari pogoršali situaciju između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Samo osam posto ispitanika smatra da on situaciju čini boljom.

Da su Trumpovi komentari pogoršali stvari smatra 89 posto demokrata, 59 posto nezavisnih i 38 posto republikanaca.

Uprkos tome što mogućnost Sjeverne Koreje da pogodi metu u SAD-u nuklearnim oružjem ostaje diskutabilna, mnogi od ispitanika su zabrinuti u vezi s napadom na teritoriji Amerike.

‘Trump će biti na sigurnom’

Oko 67 posto Amerikanaca su veoma ili ekstremno zabrinuti zbog prijetnje koju nuklearni program Sjeverne Koreje predstavlja po Ameriku.

Četiri od deset ispitanika su zabrinuti konkretno za prijetnju na mjestu gdje žive, a više takvih ima u urbanim dijelovima.

“On [Tramp] će biti negdje na sigurnom mjestu. Mi nemamo gdje ići. Strašno je”, rekao je Anthony Leroy Wotters (61), koji živi u Sjevernoj Karolini, 50-ak kilometara od nuklearne elektrane.

Izvor: Agencije