Oglasi

Amerikanci protestiraju: Omogućite Muelleru da vodi istragu

Građani diljem SAD-a izrazili su nezadovoljstvo zbog miješanja predsjednika Donalda Trumpa u istragu o Rusiji.
'Niko nije iznad vladavine prava', jedna je od parola koja se čula tokom okupljanja građana u New YorkuAnadolija

Stotine hiljada stanovnika u brojnim gradovima Sjedinjenih Američkih Država izašlo je na ulice u četvrtak navečer sa zahtjevom da se specijalnom tužiocu Roberu Muelleru dozvoli da okonča istragu o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, javlja Anadolija.

Građani u brojnim saveznim američkim država izrazili su nezadovoljstvo zbog miješanja predsjednika Donalda Trumpa u istragu o Rusiji te zatražili da specijalni tužilac dovede do kraja istragu koja je pokrenuta nakon tvrdnji o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore krajem 2016. godine.

"Niko nije iznad vladavine prava", jedna je od parola koja se često mogla čuti tokom okupljanja građana u New Yorku.

Podrška novinaru CNN-a

"Sklonite ruke sa Muellera" odjekivalo je Sedmom avenijom dok su se demonstranti iz pravca Times Squeara kretali prema trgu Union.

Demonstranti su, također, nosili transparente s porukama "Zaštitite Ustav", "Zaštitite Muellera", "Trump/Pence moraju otići", "Trump nije iznad vladavine prava"...

Demonstranti su, alaudirajući na odluku Bijele kuće da oduzme akreditaciju novinaru CNN-a Jimu Acosti nakon nergove prepirke s Trumpom, uputili jasnu poruku: "Ostavite medije na miru."

Jedan od elemenata koji je posebno utjecao na pokretanje protesta u SAD-u je odluka ministra pravde Jeffa Sessionsa da se povuče iz istrage o Rusiji, a po želji predsjednika Trumpa.

Matthew Whitaker, koji je privremeno zamijenio Sessionsa, istog dana je pozvao da se umanji dimenzija istrage.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.