Amerikanci ostaju čvrsto uz Zapadni Balkan i u 2021.godini

Senatski odbor: Na Zapadnom Balkanu Rusi su posebno aktivni (EPA)

U prijedlogu zakona o usvajanju vojnog proračuna za 2021. godinu senatski Odbor za oružane snage je donio nekoliko zaključaka i preporuka koje se tiču Zapadnog Balkana, osobito o ruskom utjecaju u tom djelu Europe.

Donosimo dva najvažnija zaključka:

Destabilizirajuće aktivnosti Ruske Federacije

Senatski Odbor za oružane snage je i dalje zabrinut aktivnostima Ruske Federacije koje bi mogle imati destabilizirajući utjecaj na političko i sigurnosno okruženje u području američke zapovjedne odgovornosti u Europi.   

Odbor primjećuje da je Ruska Federacija igrala destabilizirajuću ulogu u odnosu između Kosova i Srbije, da potkopava suverenitet Bosne i Hercegovine, da pruža potporu transnacionalnim ekstremističkim skupinama te da stalno podriva NATO savez i Europsku uniju.

Na Zapadnom Balkanu Rusi su posebno aktivni, uključujući potporu Ruske Fedracije u pokušaju puča u Crnoj Gori, promičući razdor u sjevernoj Makedoniji kao i u svakoj zemlji koja se priprema za ulazak u NATO savez.

U skladu s tim, senatski Odbor za oružane snage traži od ministra obrane da, najkasnije do 30. listopada 2020. godine, upozna Odbor s naporima američkog Europskog zapovjedništva u promoviranju američkih sigurnosnih interesa u zemljama zapadnog Balkana, kako bi se smanjila njihova ovisnost o ruskom naoružanju.

Podrška Kosovu

Senatski odbor vjeruje da bi Sjedinjene Države trebale nastaviti podržavati diplomatske napore Kosova i Srbije u postizanju povijesnog sporazuma za normalizaciju odnosa, uz obostrano priznavanje kao središnjeg elementa. Takav sporazum je u interesu obje zemlje i povećao bi sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Odbor preporučuje da se razmotre pitanja koja se tiču Kosova i uloge mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) i NATO saveza.

Odbor razumije da KFOR i dalje igra nezamjenjivu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti koji su ključni za uspjeh diplomatskih napora Kosova i Srbije u postizanju normalizacije odnosa.

Iako je sudjelovanje Oružanih snaga Sjedinjenih Država u KFOR-u važno za vjerodostojnost i uspjeh te misije, KFOR također predstavlja pozitivan primjer podjele obveza. Saveznici  iz NATO-a i drugi europski partneri daju preko 80 posto vojnika za tu misiju. Stoga bi, zajedno s našim saveznicima i partnerima, Sjedinjene Države trebale očuvati opredijeljenost o suradnji s KFOR-om te poduzeti sve odgovarajuće korake kako bi KFOR imao potrebno osoblje, sposobnosti i resurse za obavljanje svoje ključne misije.

Pored toga, senatski Odbor za oružane snage vjeruje da bi Sjedinjene Države trebale nastaviti podržavati postupni prijelaz kosovskih snaga sigurnosti u multietničku vojsku Republike Kosovo, koja je interoperabilna s NATO savezom kroz uključiv i transparentan proces koji poštuje prava i zabrinutost svih kosovskih građana, koja promiče regionalnu sigurnost i stabilnost, kao i da Sjedinjene Države trebaju podržati težnje Kosova za eventualnim punopravnim članstvom u NATO-u.

Izvor: Al Jazeera