Amerikanci ‘izgubili trag’ oružju od milijardu dolara

Transferi oružja bili su dio programa u sklopu Iračkog fonda za obučavanje i opremanje (Reuters)

Američka vojska izgubila je trag oružju i vojnoj opremi u vrijednosti od više od milijarde dolara, koji su prebačeni u Kuvajt i Irak, naveo je Amnesty International u izvještaju, pozivajući se na reviziju američke vlade u 2016. godini. 

Revizijom u Ministarstvu odbrane objavljeni su povjerljivi dokumenti do kojih je došla grupa za ljudska prava pozivajući se na Zakon o slobodi informacija. 

Revizija je otkrila da Ministarstvo “nije imalo tačne, pravovremene podatke o kvantitetu i lokaciji” velike količine opreme prebačene u Kuvajt i Irak. 

“Ova revizija otkrila je zabrinjavajući uvid u manjkav i potencijalno opasan sistem američke vojske za kontrolu kretanja oružja milionskih vrijednosti ka veoma nestabilnoj regiji”, napisao je u izvještaju Patrick Wilcken, istraživač u Amnesty Internationalu. 

Grupa za ljudska prava navodi da su istraživačkim radom sami zabilježili slabe kontrole i praćenje podataka u iračkom komandnom lancu što je rezultiralo da oružje završi u rukama grupa kao što je Islamska država Irak i Levant.

‘Neodgovorni transferi oružja’

Transferi oružja bili su dio programa u sklopu Iračkog fonda za obučavanje i opremanje (ITEF) vrijednog 1,6 milijardi dolara, i uključivali su lako i teško naoružanje, automatsko oružje i minobacače.

“Ovi napori su bili fokusirani na kritične kopnene snage potrebne da se uništi ISIL u Iraku, osiguraju njegove državne granice i spriječi ISIL da napravi svoja utočišta”, navelo je Ministarstvo u izvještaju kojim se opravdava postojanje ITEF-a. 

Kao odgovor na reviziju, američka vojska je obećala da će unaprijediti procese.

“Ovo se dešavalo i tokom administracije Baracka Obame, i grupe poput Amnesty Internationala nekoliko puta su ukazivale na neodgovorne transfere oružja, koje ne samo da je padalo u ruke ISIL-a, nego i šiitskih džihadista koji su se borili za iračku vladu”, rekao je za Al Jazeeru Tallha Abdulrazaq sa Univerziteta u Exeteru. 

Izvor: Al Jazeera i agencije