Amerikanci grade termoelektranu na Kosovu

Haradinaj je kazao da je maštovito misliti da će se Preševo pripojiti Kosovu (EPA)

Vlada Kosova i američka kompanija Kontur Global postigle su danas sporazum o izgradnji nove termoelektrane na Kosovu, prenosi agencija Anadolija (AA). 

Sporazum je postignut na sastanku Upravnog komiteta za termoelektranu “Novo Kosovo”, kojem predsedava premijer Ramuš Haradinaj sa predstavnicima kompanije Kontur Global.

Kako je saopšteno iz Vlade, očekuje se da će komercijalni sporazum, kojim je predviđeno ulaganje u vrednosti milijardu evra, biti potpisan narednih dana. To je, tvrdi se, najveća investicija u istoriji Kosova.

Projekt za energetsku nezavisnost Kosova

Ovaj projekat će obezbediti energetsku nezavisnost države i naroda Kosova, ističe se u saopštenju.

Termoelektrana će biti izgrađena sa jednim blokom, minimalne efikasnosti 40 posto i bruto kapaciteta 500 megavata električne energije.

Sa komponentom za centralno grejanje biće omogućeno i proširenje postojeće mreže centralnog grejanja za gradove Priština, Obilić, Glogovac i Kosovo Polje. Sporazum je rezultat dugogodišnjeg rada Vlade Kosova i mnogih eksperata.

Izgradnja termoelektrane će početi 2018. i biće funkcionalna od 2023. godine, a gradiće se prema najmodernijoj tehnologiji, koja čuva životnu sredinu.

Upravni komitet za termoelektranu “Novo Kosovo” novembra 2015. proglasio je američku kompaniju Kontur Global, koja je bila jedini ponuđač, za najadekvatnijeg investitora za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu. Do te odluke Upravnog komiteta došlo je nakon pregovora vođenih u Vašingtonu sa američkom kompanijom i Svetskom bankom, kao ključnim partnerom u ovom projektu.

Kako je ranije najavljeno, nakon završetka nove termoelektrane razmotriće se zatvaranje postojeće TE Kosovo A, dok je u planu da se u budućnosti uradi rekonstrukcija TE Kosovo B.

Izvor: Agencije