Amerikanci formirali vojnu bazu u sirijskom Manbiju

Vojska, Vojnici, SAD
Trump može, navodi list, tražiti ovlasti za borbu na Bliskom istoku na osnovu tri zakona (EPA)

Američke snage uspostavile su novu bazu u Manbiju, na sjeveru Sirije, nakon turskih prijetnji da će krenuti na taj grad, izjavio je Sharfan Darwish, dužnosnik naoružane skupine koju podupire SAD.

Agencija Reuters podsjeća da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nekoliko puta prijetio slanjem vojnika u Manbij nakon što su protjerali sirijsku kurdsku miliciju Jedinice narodne zaštite iz regije Afrin prema zapadu u ožujku.

Ankara smatra YPG produžetkom Radničke stranke Kurdistana, koju je Turska stavila van zakona zbog vođenja desetljećima duge pobune u zemlji. 

Turska je gnjevna na Sjedinjene Američke Države, svog saveznika u NATO-u, zbog potpore YPG-u Siriji, navodi Reuters.

U novoj bazi također su francuski vojnici, rekao je Darwish, glasnogovornik vojnog vijeća Sirijskih demokratskih snaga, kojima je na čelu YPG.

Baza postoji već tri mjeseca

“Američke i francuske snage u ophodnji su granicom između SDF-a i pobunjenika koje podupire Turska, a baza je uspostavljena ubrzo nakon što je Turska pokrenula napad na regiju Afrin”, rekao je Darwish.

“Nakon turskog napada na Afrin i porasta turskih prijetnja Manbiju koalicijske snage izgradile su bazu kako bi nadgledale i štitile granicu [između boraca]”, istaknuo je Darwish, navodeći da je baza uspostavljena prije otprilike tri mjeseca.

Koalicija na čelu sa SAD-om, koja se, zajedno sa SDF-om, u Siriji bori protiv skupine Islamska država Irak i Levant, odbila je komentirati Darwishove izjave.

Službena je Ankara pokrenula ofenzivu u siječnju protiv milicije YPG u Afrinu i zauzela taj grad u ožujku.

Izvor: Agencije