Amerikanci dolaze u Ankaru zbog slučaja Gulen

Turska tvrdi da je Fethullah Gullen, koji živi u samonametnutom egzilu u SAD-u, vodio pokušaj puča iz 2016. godine (Arhiva)

Tim američkih zvaničnika doputovat će u četvrtak u Ankaru, u posjetu za koju se Turska nada da će otvoriti vrata izručenju Fethullaha Gulena, imama kojeg turske vlasti optužuju za izazivanje neuspjelog pokušaja državnog udara.

Turska tvrdi da je Gulen, koji od 1999. godine živi u samonametnutom egzilu u SAD-u, vodio pokušaj puča iz 2016. godine, u kojem je poginulo više od 250 osoba.

Gulen, koji je ranije bio saveznik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, negira umiješanost u pokušaj državnog udara.

Tokom dvodnevne posjete, američka delegacija će sa zvaničnicima iz turskog pravosuđa te ministarstava unutrašnjih i vanjskih poslova razgovarati o turskoj optužnici protiv Gulena.

Turska njegovo hapšenje zahtijeva još od 2014. godine, no Amerikanci mu nisu izašli ususret, tvrdeći da im Ankara nije ponudila dovoljno dokaza za svoje stavove.

Poboljšanje odnosa dvije zemlje

Međutim, poboljšanje odnosa između SAD-a i Turske proteklih mjeseci u Ankari je probudio nadu da će se stvari sada promijeniti.

Američki pastor Andrew Brunson u oktobru prošle godine je pušten iz zatvora u Turskoj, dok je nedavna najava povlačenja američke vojske iz Sirije olakšala turske brige oko podrške SAD-a snagama Radničke partije Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom.

“Nadamo se i vjerujemo da će SAD ispuniti očekivanja i dokazati da je država sa vladavinom zakona i da će izručiti čelnika terorističke organizacije”, rekao je turski ministar pravde Abdulhamit Gul.

Prošlog mjeseca je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio da je američki predsjednik Donald Trump obavijestio Erdogana da “SAD rade na izručenju Gulena”, no Bijela kuća je to kasnije demantirala.

Izvor: Al Jazeera