Amerikanci bogatiji nego ikad zahvaljujući pomoći države

Finansije Amerikanaca se pogoršavaju jer su čekovi pomoći već isplaćeni, neki nezaposleni nemaju više prava na naknadu (Reuters)

Bogatstvo američkih domaćinstava dostiglo je historijski maksimum u drugom tromjesečju, pošto su njihovi bankovni računi bili napunjeni novcem od pomoći savezne vlade zbog krize COVID-19, pokazuje studija koju je objavila američka centralna banka (Fed).

Ukupno bogatstvo američkih domaćinstava i neprofitnih organizacija dostiglo je gotovo 119.000 milijardi dolara u tromjesečju između aprila i juna, što je najviši zabilježeni nivo, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

To je malo više od prethodnog rekorda, od nešto preko 118.000 milijardi dolara, koliko je registrirano u posljednjem tromjesečju 2019. godine, kada je privreda SAD-a bila na vrhuncu, nakon deset godina rasta.

Međutim, pandemija koja je pogodila zemlju od marta i primorala vlasti da uvedu mjere izolacije utjecala je da je bogatstvo domaćinstava palo na 111.000 milijardi dolara u prvom tromjesečju ove godine.

Situacija bi mogla biti manje ružičasta u trećem kvartalu.

Dug firmi porastao za 14 posto

Finansije Amerikanaca se pogoršavaju jer su čekovi pomoći već isplaćeni, neki nezaposleni nemaju više prava na naknadu za nezaposlenost nakon šest mjeseci neprekidne pomoći, a milioni ljudi još nisu našli posao.

Bijela kuća i članovi Kogresa, koji već skoro dva mjeseca raspravljaju o ovoj temi, ne uspijevaju se složiti oko novog plana ekonomske pomoći.

Kada je reč o firmama koje su morale prekinuti aktivnosti i kasnije ponovo početi raditi, ponekad djelimično ili usporeno, njihov dug je porastao za 14 posto na godišnjem nivou, usporavajući malo u odnosu na drugo tromjesečje, kada je skok bio 18,4 posto.

Američka vlada potrošila je hiljade milijarde dolara od kraja marta da pomogne domaćinstvima i firmama da se suoče s krizom korona virusa.

Dug vlade je skočio za 58,9 posto u drugom tromjesečju, poslije rasta od 11,4 posto u prvom tromjesečju.

U 2019. godini državni dug je porastao 6,7 posto.

Izvor: Agencije