Amerikanci bježe pred požarima u Kaliforniji

Za sada nema žrtava u požarima, ali vlasti strahuju da najgore tek dolazi (AP)

Šumski požari na brdima oko Los Angelesa zahvatili su više od 20 četvornih kilometara i prisilili stotine ljudi na bijeg iz svojih domova, objavile su kalifornijske vlasti.

Vatrena stihija u Angeles National Forestu, 40 kilometara istočno od Los Angelesa, natjerala je na evakuaciju 750 stanovnika tog područja, prenosi Los Angeles Times.

Vlasti upozoravaju da bi se dva požara – Azusa i Duarte, nazvana prema istoimenim gradićima – razdvajaju samo dva kilometra i, uslijed velikih vrućina i jakog vjetra, mogli bi se spojiti u golemu vatrenu buktinju.

To su posljednji u nizu nekoliko šumskih požara u kojima je posljednjih dana izgorjelo više od 80 četvornih kilometara u južnoj Kaliforniji.

Onaj kod Santa Barbare, gradu udaljenom 150 kilometara sjeverno od Los Angelesa, 70 posto je pod kontrolom, a vatrogasci se još uvijek bore s golemim požarom blizu američko-meksičke granice, 60 kilometara jugoistočno od San Diega.

Vrućine odnose živote

Zasad nema žrtava u požarima, ali vlasti strahuju da najgore tek dolazi.

No, u drugim saveznim državama na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država visoke temperature usmrtile su petero ljudi.

“Temperature su paklene, šume gore. Veliki požari izazvani velikim temperaturama bjesne. Vatrogasci pokušavaju ugasiti požar sa zemlje i iz zraka. Zbog petogodišnje suše, ima mnogo mrtve vegetacije”, objasnio je Daryl Osby, šef vatrogasaca u okrugu Los Angeles.

Crveni meteoalarm je i dalje je na snazi za blizu 30 milijuna Amerikanaca.

“Ovo je naša katastrofa. Nemamo uragane i tornada, ali imamo visoke temperature”, rekao je John Brackenbury iz Vojske spasa.

Vrućine su rekordne, no prema prognozama, temperature će do kraja tjedna padati.

Izvor: Al Jazeera i agencije