Amerikanac umro u egipatskom zatvoru tokom štrajka glađu

Kassem je bio u Kairu u augustu 2013. da bi posjetio porodicu, kada je, kako kažu advokati, greškom pritvoren (Al Jazeera)

Državljanin Sjedinjenih Američkih Država Moustafa Kassem, koji je stupio u štrajk glađu tvrdeći da je nepravedno zatvoren u Egiptu, umro je nakon što je proveo šest godina iza rešetaka, saopćio je State Department u utorak, prenosi agencija Fena.

Kassem (54), trgovac automobilskim dijelovima rođen u Egiptu, s Long Islanda u New Yorku, umro je u ponedjeljak od zastoja srca nakon štrajka glađu koji je počeo prošle godine kako bi protestirao zbog nepravednog zatvaranja, saopćili su njegovi advokati.

“Njegova smrt u zatvoru bila je bespotrebna, tragična i mogla se izbjeći. I dalje ću dizati svijest o ljudskim pravima Amerikanaca zatvorenih u Egiptu”, rekao je novinarima David Schenker, pomoćnik državnog sekretara za pitanja Bliskog istoka.

Apeli Trumpu

Kassem je bio u Kairu u augustu 2013. kako bi posjetio porodicu, kada je, kako kažu advokati, greškom pritvoren u valu nasilnog rastjerivanja demonstranata u kojem su ubijene stotine ljudi.

Tog ljeta sigurnosne snage nasilno su rastjerivale pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, koji potječe iz Muslimanske braće, u onome što je postalo poznato kao “masakr na Rabi”.

Kassem je razmjenjivao novac u trgovačkom centru u blizini kairskog trga Rabaa al-Adawiya kad ga je policija zaustavila i zatražila identifikacijski dokument. Kad im je pokazao američki pasoš, policajci su ga počeli tući i priveli su ga. Pet godina držali su ga u zatvoru prije nego što su zvanično podigli optužnicu.

Potom je 2018. u masovnom suđenju za 700 optuženih, koje su organizacije za ljudska prava najoštrije osudile, osuđen na 15 godina zatvora po spornom zakonu o protestima. Nakon toga je odbio jesti bilo šta osim povrća, rekli su njegovi advokati. Prošle sedmice prestao je piti tečnost, prenosi AP.

Kad je predsjednik SAD-a Donald Trump osigurao oslobađanje egipatsko-američke aktivistice za ljudska prava Aye Hijazi, koja je u Egiptu bila zatvorena tri godine zbog lažnih optužbi, Kassem je apelirao na pomoć američke administracije. Potpredsjednik Mike Pence pokrenuo je to pitanje prošle godine s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sissijem.

Morsijev slučaj

Smrt Kassema, koji je bolovao od dijabetesa, potakla je i optužbe aktivista da mu nije pružana neophodna medicinska pomoć. Aktivisti kažu da su vlasti ograničile njihov pristup prijeko potrebnim lijekovima tokom višegodišnjeg pritvora.

Kassemov slučaj podsjeća na slučaj bivšeg predsjednika Morsija, koji je također bio zatvoren u istom zloglasnom zatvoru Tora. Demokratski izabrani čelnik umro je prošle godine u Kairu dok mu se sudilo, šest godina nakon njegovog svrgavanja usred masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Američki stručnjaci nedavno su rekli da su “brutalni” zatvorski uvjeti, kao i nedavanje lijeka protiv dijabetesa doprinijeli Morsijevoj smrti.

Izvor: Agencije