Amerikanac priznao krivicu za ubistvo troje muslimanskih studenata 2015.

'Želio sam da se izjasnim krivim od prvog dana,' rekao je Hicks (Reuters)

Muškrac iz Sjeverne Karoline priznao je krivicu u za ubistvo troje muslimanskih univerzitetskih studenata u sukobu, za koji porodica ubijenih smatra da je nastala zbog netrpeljivosti.

Pedesetogodišnji Craig Stephen Hicks prizano je krivicu po tri tačke ubistva prvog stepena, u sudnici u Durhamu ispunjenoj porodicom i prijateljima ubijenih, više od četiri godine nakon što je ubio svoje komšije Deah Barakat, Yusor Abu-Salha i Razan Abu-Salha.

Borba za parking mjesta

“Želio sam da se izjasnim krivim od prvog dana,” rekao je Hicks sudiji Višeg suda Orlandu Hudsonu.

Do promjene je došlo dva mjeseca nakon što je novi okružni sudija obznanio da će tražiti smrtnu kaznu u nadi da okonča slučaj za koji je rekla da se odugovlači previše.

Iz policije je rečeno kako je Hicks tvrdio da je konfrontacija nastala zbog borbe za parking mjesta pred stambenim objektom u kojem su živjeli.

Porodice žrtava rekle su kako vjeruju da je Hicks djelovao iz mržnje prema muslimanima.

Uvrijedljivi komentari zbog marame

Otac ubijenih djevojki, psihijatar Mohammad Abu-Salha, tvrdio je na svjedočenju u aprilu kako je Hicks njegovim kćerkama upućivao uvrijedljive komentare zbog nošnje marame na glavi.

Craig Stephen Hicks je 10. februara 2015. u Sjevernoj Karolini usmrtio 23-godišnjeg Deaha Shaddyja Barakata, njegovu 21-godišnju suprugu Yusor Mohammad i njenu 19-godišnju sestru Razan Mohammad Abu-Salhe.

Optuženi je ranije na društvenim mrežama objavljivao antireligijske poruke.

Muslimanska udruženja u Sjedinjenim Američkim Državama su zatražila da se ubistva označe kao “zločin iz mržnje”.

Izvor: Al Jazeera