Amerikanac David Malpass novi šef Svjetske banke

David Malpass
David Malpass je ranije kritizirao Svjetsku banku zbog posudbi zemljama poput Kine (EPA)

Izvršni odbor Svjetske banke jednoglasno je u petak izabrao Davida Malpassa, dužnosnika američkog Ministarstva financija, za predsjednika ove banke, nastavljajući tradiciju po kojoj je Amerikanac na čelu te institucije, čija je zadaća smanjiti siromaštvo u svijetu.

Svjetska banka je priopćila da će Malpass, dosadašnji podtajnik Ministarstva financija za međunarodna pitanja, preuzeti dužnost u utorak tijekom proljetnog sastanka Svjetke banke i Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Hina.

Savjetnik u kampanji predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2016. bio je jedini kandidat.

Njegov prethodnik Jim Yong-kim imao je 2012. godine dvojicu protukandidata, iz Nigerije i Kolumbije.

Kritizirao Svjetsku banku

Taj Amerikanac južnokorejskog podrijetla podnio je ostavku pred kraj mandata.

David Malpass (62) poznat je po tome što je 2017. godine u Kongresu kritizirao Svjetsku banku, zbog toga što “i dalje posuđuje velike svote novca zemljama” poput Kine, koja je druga gospodarska sila svijeta.

No, Malpass je, isto tako, u travnju 2018. godine dao svoj pristanak za povećanje kapitala Svjetske banke za 13 milijarda dolara za financiranje najsiromašnijih zemalja.

Predsjednik Svjetske banke ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko utjecajna kao dužnost glavnog ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Agencije