Amerika, svjetska sila u kojoj nazaduje društveni napredak

Situacija je alarmirajuća, izgledamo kao zemlja u razvoju, kaže Michael Porter, profesor na Poslovnoj školi sveučilišta Harvard (EPA)

Sjedinjene Američke Države su među nekoliko zemalja u svijetu koje nazaduju po pitanju društvenog napretka – zaključak je istraživanja koje je obuhvatilo 163 zemlje, a koje za cilj ima utvrditi sveobuhvatne mjere kvaliteta života, neovisno od ekonomskih pokazatelja.

Među 163 zemlje samo se u SAD-u, Brazilu i Mađarskoj bilježi lošija situacija u zemlji nego 2011. godine, kada su otpočela ova istraživanja. Pogoršanje je manje u Brazilu i Mađarskoj, nego u Americi. Dovoljno za uzbunu?

Michael Porter, professor na Poslovnoj školi sveučilišta Harvard, kaže: “Situacija je alarmirajuća. Izgledamo kao zemlja u razvoju!”

Indeks društvenog napretka prikuplja 50 mjerenja dobrog življenja – od ishrane, sigurnosti, sloboda, okoliša, zdravstva do obrazovanja … Norveška je na samom vrhu, iza nje su Danska, Finska i Novi Zeland. Na samom su dnu Južni Sudan, ČAD, Središnja Afrička Republika i Eritreja.

Tek na 97. mjestu po zdravstvenoj zaštiti

Sjedinjene Američke Države, unatoč neizmjernog bogatstva, vojne sile i kulturnog utjecaja, tek su na 28. mjestu (Amerika je bila je 19. mjestu 2011. godine). Tako se Amerika našla iza mnogo siromašnijih zemalja, uključujući Estoniju, Češku, Cipar ili Grčku.

Podaci o COVID-19, zarazi koja ima nesrazmjeran utjecaj na SAD, ukazuju da će Amerika još više pasti na ljestvici društvenog napredovanja. Na SAD otpada četiri posto ukupne svjetske populacija, a čak 22 posto umrlih od korona virusa. Od početka pandemije simptomi depresije povećali su se tri puta, a loše mentalno zdravlje stanovnika ugrožava društveni napredak.

Sjedinjene Američke Države su na prvom mjestu po kvaliteti svojih sveučilišta, ali tek na 91. mjestu po kvaliteti osnovnog obrazovanja. SAD predvodi svijet  u medicinskoj tehnologiji, ali je tek na 97. mjestu po kvaliteti zdravstvene zaštite. Za skoro 25 posto povećan je broj smrtnih slučajeva uzrokovanih drogom, alkoholom i suicidnim ponašanjem.

Indeks društvenog napredovanja je utvrdio da Amerikanci imaju zdravstvenu statistiku sličnu onoj u Čileu, Jordanu ili Albaniji, dok djeca u SAD-u imaju obrazovanje kakvo imaju djeca u Uzbekistanu i Mongoliji.

‘Realnost je da idemo pogrešnim pravcem’

SAD ima visok postotak ranih brakova, a većina saveznih država i dalje dopušta neki oblik dječijih brakova. Amerika je na sramotnom 100. mjestu po diskriminaciji prema manjinama. To znači da je u čak 99 zemalja zabilježana manja diskriminacija.

Profesor Michael Green, koji je na čelu skupine stručnjaka koji su sastavili Indeks društvenog napredovanja u svijetu, kaže da će korona virus utjecati na zdravlje, dužinu života i obrazovanje, osobito u Americi i Brazilu.

Pogoršanje životnih prilika u Americi, koje je evidentnije nego i u jednoj drugoj zemlji na svijetu, podsjetnik je da ta zemlja ima strukturalnih problema koji su prethodili predsjedniku Donaldu Trumpu te da su problemi uvećani pod liderima obje političke stranke. No, Trump može biti simptom sve većeg slabljenja, a ujedno i uzrok ubrzanja pada društvenog napredovanja najmoćnije zemlje svijeta.

Politički analitičar Nicolas Kristof uspoređuje dolazeće predsjedničke izbore u studenom s onima iz 1932. godine, kada su “…glasači odlučno odbacili pasivnost Herberta Hoovera, dok su podržali ativizam Franklina Roosevelta, što je dovelo do New Deala i stvaranja moderne srednje klase. Ali, prije svega, moramo prihvatiti realnost da idemo pogrešnim pravcem.”

Skandinavske zemlje na čelnim mjestima

Svi znamo da Amerikanci, a posebno predsjednik Trump, vole reći “Mi smo broj jedan…”, ali sada bi, ako prihvate realnost, mogli uzvikivati “Mi smo 28. i – padamo!”

Kako su rangirane zemlje europskog jugoistoka?

Podatke za cijeli svijet možete naći na web stranici Social Progress Index, a izdvajamo nekoliko rangiranja: Bosna i Hercegovina je na 66. mjestu, Hrvatska na 39, za Kosovo nema podataka, Crna Gora na 58, Sjeverna Makedonija na 65, Srbija na 52, Slovenija je na 22, Turska na 92, Albanija na 54, Austrija na 15, Bugarska na 43, Češka na 25, Njemačka na 11, Mađarska na 40, Rusija na 69. mjestu…

Prvih deset čine Norveška, Danska, Finska, Novi Zeland, Švedska, Švicarska, Kanada, Australija, Island i Nizozemska.

Izvor: Al Jazeera