Amerika: Pune bolnice i različite poruke

Trump neumorno i svakodnevno priča o velikom uspjehu u borbi protiv korona virusa, dok je u praksi drugačije (EPA)

U Americi je najviše zaraženih novim korona virusom na svijetu – 86.000 i 1.200 umrlih.

New York je i dalje najkritičniji, ali sve je više slučajeva na jugu, osobito u New Orleansu, gdje je prije mjesec održan tradicionalni Mardi Gras, svečanost na ulicama grada koja je privukla više od milijun ljudi od početka siječnja do kraja veljače.

Predsjednik Trump neumorno i svakodnevno priča o velikom uspjehu u borbi protiv korona virusa, dok je u praksi drugačije – sve je više oboljelih i sve više umrlih. Trump sada želi da se obavi što više testiranja kako bi se vidjelo gdje je zaraza najveća, a gdje najmanja, pa da se postepeno ekonomija otvara ovisno o tomu koliko je koje područje zahvaćeno zarazom.

Zanimljivo, na početku krize nije tražio testiranja.

‘Ekonomski patriotizam’

Vodeći američki infektolog i, kako ga zovu, glas razuma, dor. Anthony Fauci, poručuje: “Samo virus može odrediti vrijeme za otvaranje zemlje.”

Konzervativni mediji pozivaju starije Amerikance, koji su najugroženija grupa, da se vrate na posao kako bi spasili zemlju od financijskog kraha. Oni to nazivaju “ekonomskim patriotizmom”.

Zamjenik guvernera Texasa Dan Patrick smatra da bi se stariji Amerikanci “dragovoljno žrtvovali kako bi spriječili da zemlja uđe u recesiju”.

Drama je i u Zastupničkom domu u Kongresu, gdje je usvajanje paketa financijske pomoći od 2,2 tisuće milijardi dolara zakočio jedan jedini zakonodavac – republikanski kongresmen iz Kentuckyja Thomas Massie, koji je tražio da se o tom paketu glasa osobno, što je natjeralo zakonodavce da se vrate u Washington, izlažući sebe dodatnom riziku i povećavajući troškove.

Svi su bijesni na Massieja, a Trump traži da ga se isključi iz Republikanske stranke. Massie se protivi ovom paketu zato što će povećati državni dug.

Tužne scene u bolnicama

U bolnicama su vrlo tužne scene, naravno, tamo gdje ima najviše ugroženih, kao u New Yorku, gdje liječnici i drugo medicinsko osoblje junački podnosi ove muke iako nemaju dovoljno zaštitnih sredstava. U jednoj od najboljih bolnica na svijetu – Mount Sinai na Manhattanu – vidimo slike medicinskih sestara koje od plastičnih vreća za smeće prave zaštitnu odjeću.

Za to vrijeme Trump poručuje da se diže nepotrebna panika, pa čak kaže kako guverner države New York Andrew Cuomo traži previše respiratora: “Što će mu 20-30 tisuća respiratora?” – pita se Trump gostujući na prijateljskom Fox Newsu, gdje mu novinari neće postaviti pitanja koja on ne voli čuti. U New Yorku je više od 34.000 zaraženih s 350 smrtnih slučajeva.

Centar krize jest bolnica Elmhurst u Queensu, u dijelu gdje žive deseci tisuća useljenika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i veliki broj ratnih izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera