Amerika ima talenat, samo ne onaj politički

Zaista, talentirani g. Trump je pretvorio svoj cijeli predsjednički mandat u dugu i odlučnu kampanju za osvajanje narednih izbora, piše autor (AP)

Američki predsjednički izbori prilično podsjećaju na popularno takmičenje talenata, Amerika Ima Talenta (America's Got Talent, AGT).

Poput ove TV emisije, oni su zabavni, emotivni i jako takmičarski nastrojeni, a fokus je isključivo na kandidatovom talentu i karakteru ili manjku istoga, umjesto na bilo čemu što liči na politički plan i program.

To sve pojačava „kladioničarski žurnalizam“ glavnih medija koji se uglavnom fokusiraju na šanse i prilike u dnevnim objavama anketa.

Slon i kruna

Izbori ne pružaju samo besplatni sadržaj za privatne medije, već ih ogromni prinosi iz promocije kampanja čine sve profitabilnijim kako bi se zaista tretirali kao TV drama šoua realnosti.

Danas, izbori i izvještavanje o njima su fokusirani skoro samo na to da li Donald Trump ili Joe Biden imaju karakter, talent i iskustvo potrebno za vođenje države u teškim vremenima.

Trump tvrdi kako se sve svodi na vodstvo, gdje je „talenat važniji od iskustva“.

On smatra kako izbor ne bi mogao biti jednostavniji između njega, jakog i „stabilnog genija“, i „slabog“ i „kognitivno upitnog“ Bidena.

Pa su tako republikanci, u nastojanju da krunišu Trumpa kao narednog predsjednika-kralja, postavili slona i krunu na znak ovogodišnje konvencije.

Međutim, Biden je onaj koji je morao prelaziti prepreku za preprekom u nominacijama, gdje (kao u AGT) teški predizbori počinju sa manjim audicijama na državnom nivou prije nego pređu na federalni.

Dok je Trump gledao TV ili igrao golf, Biden je vodio ozbiljnu kampanju protiv 28 drugih takmičara/kandidata, a ovo je najveći broj nominiranih u novijoj historiji.

I uspio je rano se izdvojiti, a dosta zasluga za to ima u njegovom građenju koalicija i vezama u Demokratskoj stranci.

Bizarni potezi

Iza scena, stranačka aparatura, savjetnici i finansijeri, onako kao sudije i producenti AGT-a, igraju veliku ulogu u provjeravanju kandidata tokom predizbora koji su najduži komercijalni šou realnosti na TV-u.

Oni odlučuju o rasporedu, šminci i obliku visoko produciranih debata i javnih nastupa, gdje se sve predviđa u scenarijima i vježba dugo unaprijed kako bi se dobio najglasniji aplauz.

I, jednako kao na AGT-u, i emocije tokom predizbora se vježbaju, spremaju i uređuju za nacionalne publike kako bi se uvećala podrška i učešće.

Također, dramatično skretanje pažnje na članove porodice koji navijaju i emotivno podržavaju kandidate sa centralnog dijela ili sa ivice pozornice su karakteristika AGT-a.

No, ovogodišnja pandemija je poremetila veći dio drame tokom drugog poluvremena izbornog procesa, što je razljutilo Trumpa koji je jedva čekao „da vrati show nazad na cestu“ kako bi stigao Bidena na anketama.

Čak i stranačke konvencije, koje obično donose uzbuđenja prije izbora, podbacile su zbog manjka „žive“ publike, navijanja i klicanja.

Ovo je bilo naročito vidljivo kod populističkih republikanaca koji su posegnuli ka nekim bizarnim potezima kako bi napravili dramu sa vriskom i galamom prazne dvorane.

Spletkarenje i lukavstvo je palo na najniži nivo kada je američki državni sekretar Mike Pompeo govorio iz Jerusalema gdje je razmijenio palestinska prava za evanđelističke glasove Trumpu.

Pokaži mi talent

Bilo da je riječ o virtualnim ili pravim, zabavnim ili dosadnim, izbori sada ovise o dvojici staraca sa velikim egom i malim talentima tražene vrste.

Zaista je tragično da je takmičenje u izboru za narednog lidera vodeće svjetske demokratije spalo na dvojicu muškaraca koji su u sedmoj deceniji života, koji nemaju svježu viziju Amerike i njene uloge u svijetu.

Zapravo, čovjek se mora napregnuti kako bi se sjetio barem jedne originalne ideje ili barem izjave iz dugih karijera oba kandidata.

Što je još gore, Trump nije u stanju govoriti punim rečenicama, pa čak ni čitati kako treba iz spremnog govora. A mnogi koji vjeruju da Biden ima demenciju samo čekaju da se on saplete na narednoj rečenici.

No, bez obzira na to da li republikanac i demokrata imaju problema sa vizijom, govorom i inspiracijom, oni to nadoknađuju sa ogorčenjem i otrovom.

Pa umjesto da sebe izgrađuju, oni su se međusobno raskidali, zajedno sa samom državom.

Trump je za Bidena rekao da je protiv Boga i mentalno nesposoban, na što je Biden uzvratio označivši Trumpa rasistom i budalom.

Trump je raspaljivao duhove i ukazivao na „demone najgore američke prirode“, dok je Biden smirivao pozivima na „anđele bolje prirode“.

Trump je napravio imidž agresivnog, beskompromisnog ratnika koji će se na svaki način boriti za svoju bazu, dok je Biden njegovao imidž brižnog, suosjećajnog lidera koji liječi rane i vraća dostojanstvo Bijeloj kući, kao i poštovanje prema Americi.

Za sada izgleda da Bidenove poruke bolje zvuče. No, Amerika još može prihvatiti ratnika a ne terapeuta.

U svakom slučaju će odlučivati oni koji će glasati protiv, a ne za kandidata što ne donosi mnogo sigurnosti u pobjednika.

Sve ovo tjera na razmišljanje o tome zašto je država kao SAD, koja je za divljenje i stvara većinu talentiranih umjetnika, pisaca, naučnika, inovatora i biznismena, spala na dvojicu starih lidera bez inspiracije.

Od zabave do noćne more

Mnogi tvrde kako su oligarsi i elite establišmenta naštimali cijeli politički sistem žestokim utjecajima i velikom količinom novca.

I tu ima zaista dosta istine.

No, postoji drugi ključni faktor koji je oblikovao ove i prethodne izbore.

Jačanje populizma u Americi, kao i u svim zapadnim demokratijama, otvorilo je vrata demagogiji, poremećajima i privlačenju pažnje u liku i djelu Donalda Trumpa.

Njegov talenat za politički i personalni spin, u kojem nema pravog takmaca, daje mu prednost u odnosu nad Bidenom jednako kao što mu je davao nad Clinton.

On je već uspio, tokom protekle godine, da sve oko predsjedništva i stranke, pa donekle i oko cijele države, bude o njemu.

Zaista, talentirani g. Trump je pretvorio svoj cijeli predsjednički mandat u dugu i odlučnu kampanju za osvajanje narednih izbora.

I zato Trump, koji zaostaje u anketama, žestoko ide na sve strane u nastojanju da diskreditira izbore, prijeteći da će odbaciti nepoželjan ishod.

Ovo obećava da će izbori od zabavnog šoa postati haotična noćna mora.

Ukoliko Bidenova pobjeda ne bude uvjerljiva, Amerika bi mogla plakati jako nakon šoua.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera