Američku raketnu probu Moskva nazvala ‘žalosnom’

SAD je pozvao Rusiju da sarađuje s partnerima na podsticanju odgovonog ponašanja u svemiru (Ilustracija)

Američko testiranje krstarećeg projektila tipa zemlja-zrak Rusija smatra “žalosnim”, uz napomenu kako to pokazuje da se Washington dugo pripremao za raspad Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, javila je novinska agencija TASS.

Komentirajući američku raketnu probu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Rusija neće biti uvučena u utrku u naoružanju.

“Moskva još ne namjerava razmjestiti projektile ukoliko Sjedinjene Američke Države ne učine to prve”, rekao je Rjabkov, a prenosi Reuters.

Iz Moskve optužuju Washington za poticanje vojnih napetosti.

SAD je očito krenuo u smjeru jačanja vojnih napetosti. Nećemo podleći provokacijama i nećemo dopustiti da budemo uvučeni u skupu utrku u naoružanju”, dodao je Rjabkov.

Sporazum napustile obje strane

Pentagon je potvrdio ranije da je testirao konvencionalni krstareći projektil koji je pogodio svoju metu nakon više od 500 kilometara leta.

Bila je to prva takva proba otkako se SAD povukao iz sporazuma.

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa s Rusijom, nakon što su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje raspoređivanjem svojih raketa koje mogu da nose nuklearno punjenje.

Sporazum je, poslije odluke SAD-a, napustila i Rusija.

Time je stavljena točka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-zrak s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Izvor: Agencije