Američko stezanje obruča oko Hezbollaha

Hezbollah je u osnovi već uvršten na listu terorističkih organizacija, ukazuju poznavatelji prilika (AP)

Piše: Ali Saad

BEJRUT – Američki prijedlog rezolucije koju je odobrio Senat s ciljem stezanja obruča oko finansijskih institucija libanskog Hezbollaha izazvao je bijes u redovima ove organizacije, zbog čega su izrazili svoje nezadovoljstvo ovakvim američkim potezom, dok analitičari smatraju da im to neće umnogome naštetiti.

Hezbollah je u svom saopćenju ovu novu odluku okarakterizirao kao „novi zločin američkih institucija protiv [libanskog] naroda i nacije i protiv slobodnih ljudi u svijetu.“

Kažu kako „ova odluka odražava tendenciju kontrole koja dominira američkim rukovodstvom, te želju da upravljaju svim dešavanjima u svijetu.“

Američki Senat je većinom glasova odobrio Nacrt rezolucije 2297 kojom se poziva da se u godišnjem izvještaju identificiraju mediji koji podržavaju Hezbollah i pružaju mu finansijsku podršku te se traži od američkog Ministarstva finansija da nametne teške uvjete otvaranja bilo kakvog računa trećoj strani koja bi olakšala transakcije za Hezbollah.

Američki Kongres je također zahtijevao i izvještaj vezano za registriranje Hezbollaha kao strane organizacije za krijumčarenje droge i internacionalne kriminalne organizacije.

Rezolucije postaju operativne

Komentirajući navedeno, bivši ministar Libana u Washingtonu, Abdallah Bouhabib, kaže da su rezolucije Kongresa prvobitno simbolične nakon čega će se pratiti njihovo provođenje. Na taj način se, dugoročno gledano, simbolične rezolucije pretvaraju u operativni instrument kojim se radi protiv organizacije, što predstavlja prirodu politike SAD-a. 

Bouhabib smatra da je uznemirenost Hezbollaha opravdana jer će se ta odluka kontinuirano ponavljati kroz zakone i ostale odluke koje se budu donosile. To je vrlo slično onome što se dogodilo sa Iranom, uprkos činjenici da Hezbollah ovom odlukom neće biti pogođen u onoj mjeri koliko i Iran jer nije riječ o državi, kao i da ne sarađuje u velikoj mjeri sa bankama i službenim organima.
 
U razgovoru za Al Jazeeru istakao je da ova odluka nema nikakve veze sa američkom administracijom, a da Kongresom upravljaju određeni lobiji, kao i da situacija u Siriji i borba protiv ISIL-a ne znače da postoji dogovor na tu temu.

Profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu, Hilal Khashan, smatra da efekti ove odluke neće biti veći od prethodnih sankcija. Hezbollah je u osnovi već uvršten na listu terorističkih organizacija, te je opisao ovu odluku više kao simboličnu nego stvarnu. 

Za Al Jazeeru kaže da ova odluka nije ništa drugo do podsjetnik da Hezbollah još izaziva nemir i nestabilnost u regionu. Većina finansijskih transakcija ove organizacije, dodaje, vrši se u gotovini, stoga ne prolazi kroz globalni bankarski sistem koji je pod kontrolom SAD-a.

Khashan smatra da postoji veza između nove odluke i dešavanja u Siriji, gdje sirijski režim uspijeva ostvariti napredak na terenu uz rusku podršku i aktivno učešće Hezbollaha u borbi protiv umjerene oružane opozicije koju podržava SAD, pored pritiska Saudijske Arabije na SAD da djeluje.    

Pooštravanje mjera

Politički pisac Abdulah Zugheib smatra da je odluka rezultat kompleksnog sukoba između SAD-a i Hezbollaha, što se može protumačiti kao očigledno pooštravanje mjera SAD-a s namjerom da se ovoj organizaciji oteža učešće u ratu u Siriji, gdje njihova podrška igra presudnu ulogu u pojedinim pobjedama koje je ostvario sirijski režim. Pored toga, treba uzeti u obzir i slučajeve iz bogate prošlosti između dvije sukobljene strane preko kojih ni jedna od njih ne može preći.    

Zugheib je istakao za Al Jazeeru da su Hezbollahove antiameričke aktivnosti na Zapadu i njegova uloga u protjerivanju Izraela iz Libana ono što američko-izraelski sistem odvraćanja u regiji stavlja u fokus efikasnost, a od Hezbollaha pravi vitalnu i osnovnu prijetnju američkom sigurnosnom sistemu u državi, čime prevazilazi prijetnju koju predstavlja ISIL koji je sebe doveo do toga da postane neodrživa grupa odmetnika.

Smatra da će se Amerika u narednom periodu ozbiljno fokusirati na odnos prema medijima koji su bliski Hezbollahu uz pomoć instrumenta američke vanjske politike, što po pitanju finansija neće imati nikakvog efekta, pa čak ni u Libanu, sem toga da će predstavljati ucjenjivanje onih koji se sumnjiče za blizak odnos sa tom organizacijom.

Izvor: Al Jazeera