Američkim vojnicima nije dozvoljeno ostati u Iraku

SAD, Vojnici, Vojska, Sirija, Irak
U ponedjeljak je konvoj američkih vojnika prešao iz Sirije u sjevernu iračku pokrajinu Dohuk (EPA)

Iračka je vojska u utorak priopćila da američkim vojnicima koji se povlače iz Sirije, u jeku turske ofenzive, nije dopušteno ostati u Iraku.

Američki su vojnici dobili dopuštenje da uđu u Kurdistan, poluautonomnu iračku regiju, a kasnije će biti prebačeni izvan zemlje, priopćila je iračka vojska, prenosi Hina od službene novinske agencije INA-e.

“Nema odobrenja za ostanak tih vojnika u Iraku”, dodaje se u priopćenju.

U ponedjeljak je konvoj američkih vojnika prešao iz Sirije u sjevernu iračku pokrajinu Dohuk.

Turska je pokrenula ofenzivu protiv kurdskih snaga YPG na sjeveroistoku Sirije 9. listopada nakon što je Washington odlučio povući svoje vojnike.

Saopćenje u suprotnosti s objavom Pentagona

Priopćenje iračke vojske u suprotnosti je s objavom Pentagona da će svi od gotovo 1.000 vojnika koji se povlače iz sjeverne Sirije doći u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) te “pomogli u obrani Iraka”, navodi Reuters.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofenzive na sjeveroistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz “sigurne zone”, koju Ankara kani uspostaviti duž svoje granice sa Sirijom.

Svrha je primirja, također, ublažiti krizu potaknutu ovomjesečnom odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju svih 1.000 američkih vojnika iz sjeverne Sirije, mjerom kritiziranom u Washingtonu i drugdje kao izdaja lojalnih kurdskih saveznika, koji su se godinama borili uz američke snage protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije