Američkim ratnim brodovima zabranjen pristup Hong Kongu

Prethodnih godina američki ratni brodovi redovito su posjećivali Hong Kong, što je tradicija iz perioda prije povratka te bivše britanske kolonije Kini 1997. godine (EPA)

Kina je objavila da američkim ratnim brodovima i letjelicama neće biti dopuštene posjete Hong Kongu, te istovremeno nametnula sankcije nekolicini američkih nevladinih udruženja koje optužuje za ohrabrivanje prodemokratskih demonstranata u “ekstremističkom, nasilnom i kriminalnom djelovanju”, javlja Reuters.

Kina je te mjere objavila kao odgovor na prošlosedmične američke zakonske odredbe kojima je Washington podržao protuvladine proteste u Hong Kongu, prenosi Hina.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je također upozorilo da će prihvatiti i dodatne sankcije.

“Pozivamo SAD da ispravi svoje greške i prestane se miješati u naše unutrašnje poslove. Kina će poduzeti dodatne mjere ako bude potrebno kako bi se ojačala stabilnost i blagostanje u Hong Kongu, kao i kineski suverenitet”, navodi ministarstvo.

Trgovinski sukob

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice je potpisao Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu, kojim se podržavaju protuvladini demonstranti i Kini prijeti potencijalnim sankcijama.

Strahuje se da bi sukob Pekinga i Washingtona u vezi demokratije u Hong Kongu mogao dovesti u pitanje najavljeni preliminarni dogovor dvije strane kojim bi se riješio dugotrajni trgovinski sukob Kine i SAD-a koji ugrožava svjetsku ekonomiju.

Prethodnih godina američki ratni brodovi redovito su posjećivali Hong Kong, što je tradicija iz perioda prije povratka te bivše britanske kolonije Kini 1997. godine.

Među američkim nevladinim udruženjima kojima je Peking nametnuo sankcije nalaze se Human Rights Watch i Freedom House.

Izvor: Agencije