Američki zvaničnik: Neki čelnici EU-a imaju pogled iz 19. stoljeća na Balkan

Emmanuel Macron
Macron je branio svoju odluku argumentom da nije pravo vrijeme za prihvatanje novih članica (EPA)

Pomoćnik američkog državnog tajnika Philip Reeker izjavio je kako je SAD razočaran odlukom europskih čelnika o nepokretanju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ocijenivši da neki čelnici EU-a imaju “pogled iz 19. stoljeća na Zapadni Balkan”, prenosi Beta.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao je da je europska perspektiva tih zemalja, koje žele biti dio Unije, ključna komponenta američke vanjske politike.

“Očito je da nismo članovi EU-a, ali podržavamo taj ideal, programe pomoći, naša diplomacija podržava napore za provođenje reformi koje su te države poduzele. Mislimo da je to u najboljem interesu država, regije i Europe i razočaravajuće je vidjeti određene čelnike koji na Balkan imaju pogled iz 19. stoljeća”, rekao je Reeker, navodi agencija.

‘Odbijenica’ Emmanuela Macrona

Čelnici Europske unije nedavno nisu postigli sporazum o tome da se počnu pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom o članstvu u Uniji.

Dvije zemlje očekivale su da na samitu EU-a dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora, ali je Europska komisija inzistirala na tome da budu ispunjeni svi kriteriji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je odobriti ijednoj novoj državi da pristupi Uniji.

EP: Strateška greška

Visoki europski dužnosnici, zabrinuti zbog rastućeg kineskog i ruskog utjecaja na Balkanu, optužili su nakon toga Francusku da je učinila “povijesnu pogrešku” blokiranjem početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom, kako je prenijela Hina.

Macron je branio svoju odluku argumentom da nije pravo vrijeme za prihvatanje novih članica.

Europski parlament, koji podržava ulazak Albanije i Sjeverne Makedonije u Europsku uniju, izrazio je žaljenje zbog izostanka konsenzusa među zemljama članicama o početku pristupnih pregovora, nazivajući ga “strateškom greškom”.

Izvor: Agencije