Američki zvaničnik: Moguće nove sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Ukrajina, Brodovi
Rusija je mornare optužila da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode (EPA)

Rusiji bi mogle uskoro biti uvedene nove sankcije zbog nedavnog pomorskog spora između Rusije i Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak u Kijevu specijalni američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker.

“O tome razgovaramo s kolegama iz Europske unije”, rekao je Volker te dodao su moguće dodatne sankcije Rusiji za možda mjesec ili dva, prenosi Beta.

Tenzije između Rusije i Ukrajine pojačale su se nakon što je ruska obalska straža krajem studenog pucala na tri ukrajinska broda, a zatim zarobila brodove i posadu u blizini Kerčkog prolaza.

Kijev je tada od Zapada zatražio nove sankcije Rusiji, kojoj su uvedene kaznene mjere od 2014. godine zbog pripajanja poluotoka Krim i umiješanosti u sukobe na istoku Ukrajine, što Moskva demantira.

Sastanak Trumpa i Putina

Američki državni tajnik Mike Pompeo početkom mjeseca je izjavio da je predsjednik SAD-a Donald Trump spreman za sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali tek nakon što Rusija oslobodi ukrajinske mornare, prenijele su tada agencije.

“Želimo da mornari i brodovi budu vraćeni”, poručio je Pompeo u odgovoru na pitanje o uvjetima američke strane za nastavak dijaloga s Rusijom.

Pompeo je izrazio žaljenje zbog otkazivanja sastanka dva predsjednika, istaknuvši da su “do toga doveli Rusi, svojim ponašanjem u Kerčkom prolazu”, prenijeli su tada američki mediji.

Izvor: Agencije