Američki zvaničnik: Izrael stoji iza atentata na Mohsena Fakhrizadeha

Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh bio je dugo jedna od meta Izraela (Anadolija)

Televizijska mreža CNN prenijela je izjave visokog zvaničnika američke administracije koji je rekao da Izrael stoji iza atentata na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha.

Zvaničnik je, međutim, odbio otkriti detalje o tome je li administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa znala za napad prije nego što je izveden i je li pružila svoju podršku.

Prema izvoru, čiji identitet CNN nije otkrio, Izrael obično pruža informacije američkoj administraciji o svojim ciljevima i tajnim operacijama prije nego što ih izvede.

No, odbio je potvrditi je li izraelska vlada to učinila ovaj put, iako je potvrdio da je Fakhrizadeh, koji je ubijen u petak, već dugo bio meta Izraela.

Iranski zvaničnici optužili su Izrael za umiješanost u atentat na Fakhrizadeha, a glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je u utorak da će iranski odgovor na atentat biti oštar te da je prst optužbe uperen prema Izraelu.

Amerika očekuje osvetu za Soleimanija

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif također je kazao da postoje američko-izraelski napori u cilju eskalcije napetosti u regiji prije kraja mandata predsjednika Trumpa.

Zarif je atentat na Fakhrizadeha povezao sa, kako je to opisao, hitnom posjetom američkog državnog sekretara Mikea Pompea regiji prije dvije sedmice, trilateralnim sastankom u Saudijskoj Arabiji i izjavama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

“Sve to potvrđuje da postoji ova zavjera, čiji je dio bio i atentat na Fakhrizadeha”, rekao je.

Zarif smatra da je savez između Pompea, Netanyahua i saudijskog princa prijestolonasljednika “savezništvo zla”.

Nivo prijetnje američkim interesima u regiji ili američkim građanima nije se povećao od napada, zato što je Iran optužio Izrael za atentat, izjavio je američki zvaničnik za CNN.

Međutim, SAD vjeruje da Iranci još nisu osvetili ubistvo generala Qassema Soleimanija, komandanta elitnih iranskih snaga Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi, a to je ono što američke obavještajne službe u ovom trenutku prate, navodi isti izvor.

Američka vlada očekuje da će se Iran osvetiti za ubistvo Soleimanija kako se bliži godišnjica njegove pogibije u Iraku.

No, izvor ističe da su mogućnosti Irana ograničene, jer će inauguracija novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena biti dvije sedmice nakon godišnjice smrti iranskog komandanta.

Zvaničnik je naglasio da bi iranska odmazda protiv SAD-a, posebno ubijanje Amerikanaca, otežala Bidenu ukidanje sankcija Teheranu i pokretanje diplomatskog procesa.

Atentat na naučnika bez ‘ljudskog elementa’

Ali, ako Iran ne poduzme ništa, prijetnje odmazdom bi izgledale prazne kod kuće i za zemlje regije.

Izvor je otkrio da će narednih sedmica Teheranu biti uvedene dodatne sankcije, budući da je Trump Pompeu dao bjanko ček da nastavi provoditi politiku “maksimalnog pritiska” na Teheran u naredna dva mjeseca.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova naložilo je svim svojim ambasadama i predstavništvima da podignu nivo sigurnosne uzbune, u očekivanju iranskog odgovora na atentat na Fakhrizadeha.

Fakhrizadeh je ubijen prošlog petka, u operaciji koju su iranske vlasti opisale kao vrlo kompliciranu i s novim metodama.

Trajala je oko tri minute, a na mjestu atentata nije bilo “ljudskog elementa”.

Na iranskog naučnika je pucano iz automatskog oružja na daljinsko upravljanje, kada je izašao da pregledao svoj automobil prilikom povratka u Teheran.

Izvor: Al Jazeera i agencije