Oglasi

Američki vojnici se povlače iz Seula nakon 73 godine

Komandni centar SAD-a bit će pomjeren iz glavnog grada Južne Koreje dalje od granice sa Sjevernom Korejom.
Američki vojnici bili su stacionirani u Seulu još od 1945. godine, nakon okončanja Drugog svjetskog rataEPA

Sjedinjene Američke Države zvanično povlače svoje vojnike iz južnokorejske prijestolnice Seula, poslije više od 70 godina prisustva u tom gradu.

Komandni centar SAD-a bit će pomjeren dalje od granice sa Sjevernom Korejom, a u petak će biti održana ceremonija novog komandnog centra koji se otvara južno od Seula, prenosi AP.

Američki vojnici bili su stacionirani u Seulu još od 1945. godine, nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Simbol savezništva SAD-a i Južne Koreje

Agencija dodaje da je vojno prisustvo SAD-a u Seulu simbol savezništva SAD-a i Južne Koreje, koje za cilj ima da odvrati agresiju Sjeverne Koreje.

Premještaj je prvobitno trebalo da bude proveden 2008. godine, međutim, odlagan je nekoliko puta, dodaje agencija.

Američki državni sekretar Mike Pompeo vjeruje da Sjeverna Koreja razumije koliko SAD želi potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka, dok dvije zemlje pregovaraju o tom pitanju nakon nedavnog samita u Singsapuru američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.