Američki tužitelji traže 24 godine zatvora za Paula Manaforta

Paul Manafort
Paul Manafort je jedan od prvih koji se suočio s krivičnim prijavama u istrazi je li s Rusijom sklopljen tajni dogovor (EPA)

Američki tužitelji su zatražili od saveznog suca u Virginiji da odredi strogu zatvorsku kaznu za Paula Manaforta, bivšeg direktora kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je prošle godine osuđen za osam točaka bankovne i porezne prijevare.

U dopisu koji su podnijeli Okružnom sudu u Virginiji, tužitelji su naveli kako Manafort zaslužuje između 19,6 i 24,4 godine zatvora te novčanu kaznu od 50.000 do 24 milijuna dolara.

“Iako se neki od tih kaznenih djela često procesuiraju, nije bilo ništa uobičajenog u vezi s milijunima dolara uključenih u kriminalne radnje okrivljenika, trajanje njegova kriminalnog ponašanja ili sofisticiranosti njegovih planova”, naveli su tužitelji u dopisu.

“Manafort nije počinio kriminalna djela iz nužde ili poteškoća. Bio je obrazovan, profesionalno uspješan i financijski imućan. Ipak je prevario američku riznicu i javnost za više od šest milijuna dolara poreza u vrijeme kada je imao značajne resurse.”

Manafort je bio jedan od prvih Trumpovih ljudi koji se suočio s kaznenim prijavama u sklopu istrage o tome je li s Rusijom sklopljen tajni dogovor kako bi Trump dobio predsjedničke izbore.

Ispitana glasnogovornica Bijele kuće

Trump je odbacio postojanje takvog dogovora i nazvao istragu “lovom na vještice”, dok je Rusija negirala miješanje u izbore.

Dopis je uslijedio nekoliko dana nakon što je savezni sudac u Washingtonu presudio da je Manafort prekršio sporazum o priznanju krivnje u paralelnom predmetu, odnosno da je lagao istražiteljima unatoč obećanju suradnje.

Manafort je lagao posebnom istražitelju Robertu Muelleru i time prekršio uvjete nagodbe o priznanju krivnje, potvrdila je ranije američka savezna sutkinja Amy Berman Jackson.

U međuvremenu je Muellerov tim, koji istražuje navodnu umiješanost Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, ispitao je glasnogovornicu Bijele kuće Sarah Sanders.

Ona je u izjavi za CNN rekla kako ju je predsjednik Trump pozvao, kao i ostale članove svoje administracije, da u potpunosti surađuje sa specijalnim istražiteljom, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Bila sam sretna da dragovoljno sjednem i da razgovaram s njim”, rekla je Sanders. 

Izvor: Agencije