Američki tenkovi stižu na rusku granicu

Tenkove i oklopna vozila premještaju prema istočnoj Evropi cestama i željeznicom (EPA)

Američki tenkovi i oklopna vozila s više od 3.000 vojnika počeli su jutros pristizati u Poljsku, a predstavljaju dio odgovora američkog predsjednika Baracka Obame na zabrinutosti NATO-saveznika zbog Rusije.

Svjetski mediji prenose kako je u pitanju najveće američko vojno angažiranje u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća.

Takve aktivnosti događaju se uoči inauguracije Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika koji je nagovjestio kako želi poboljšati odnose s Moskvom.

Najmanje 80 tenkova i stotine oklopnih vozila već je stiglo u Njemačku i sada ih premještaju prema istočnoj Europi cestama i željeznicom.

Američka oklopna postrojba će izvoditi i vojne vježbe na Baltiku uz rotiranje snaga svakih devet meseci.

NATO uvjerava članice da ih je spreman braniti

Prethodno je NATO potvrdio kako će rasporediti tenkove i opremu duž svojih sjeveroistočnih granica.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg nazvao je takvu mjeru “potezom uvjeravanja” istočnih članica da ih je NATO spreman braniti.

Po njemu, time se ne narušava sporazum NATO-a s Rusijom, prema kojem se NATO obvezao da neće osnivati stalne baze na istoku.

“Nismo u hladnom ratu s Rusijom, ali nismo više ni strateški partneri”, kazao je Stoltenberg, ocjenjujući da su odnosi NATO i Rusije “negdje između” i da “jaka obrana ne sprječava dijalog”.

Veliki broj vojnika

NATO tokom godine planira u Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju poslati nekoliko tisuća vojnika.

Ta odluka je donesena prošlog ljeta na summitu NATO-a u Varšavi. 

Barack Obama želi prije svega Poljake, Estonce, Latvijce i Litvance uvjeriti da je SAD vojno na njihovoj strani, što oni žele čuti jer smatraju da su ugroženi zbog, kako tvrde,  ruske agresije u Ukrajini, prenosi Deutsche Welle.

Istovremeno se, kako se navodi u tim zemljama, tijekom izborne kampanje od budućeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa između redova čula sumnja u bezuvjetnu američku savezničku vjernost.

Izvor: Agencije