Američki špijunski avion ponovo iznad Korejskog poluotoka

Prethodnih sedmica nisu primijećene nikakve neobične vojne akcije u Sjevernoj Koreji (EPA)

Avion Sjedinjenih Američkih Država ponovo je u četvrtak nadlijetao Korejski poluotok, u vjerovatnoj misiji nadgledanja Sjeverne Koreje, prenosi južnokorejska agencija Yonhap, čiji je izvor specijalizirani server praćenja zračnog saobraćaja.

Aircraft Spots na Twitteru je objavio kako je američki vojni avion RC-135W primijećen na nebu iznad Južne Koreje, a samo prošlog mjeseca četiri puta je nadletao Korejski poluotok, javlja Tanjug.

Vjeruje se kako se taj američki špijunski avion koristi za nadgledanje Sjeverne Koreje, a nakon što je ta država najavila “novo strateško oružje” u bliskoj budućnosti i “iznenađujuće nove akcije” zbog zakočenih pregovora o denuklearizaciji.

Balistički projektili i korona virus

Eksperti smatraju kako izraz “strateško oružje” može označavati naprednu vrstu interkontinentalne rakete (ICBM) ili balističkog projektila koji se lansira iz podmornice (SLBM).

Kako se navodi, prethodnih sedmica nisu primijećene nikakve neobične vojne akcije u Sjevernoj Koreji, a vojni izvori iz Seula navode kako se to povezuje s epidemijom novog korona virusa (COVID-19) u Aziji.

Sjeverna Koreja tvrdi kako na njenom teritoriju još nema ove bolesti, dodaje agencija Yonhap.

Izvor: Agencije