Američki senatori: Dijalog ključan za budućnost zapadnog Balkana

Johnson i Murphy sastali su se sa svim čelnicima političkih stranaka i institucija na Kosovu (EPA)

Američki senatori Ron Johnson i Chris Murphy založili su se na Kosovu da se odblokira dijalog te zemlje i Srbije, ocjenjujući da je dijalog ključan za budućnost cijelog zapadnog Balkana, javlja kosovski Zeri.

Kako se navodi, oni su ocijenili da dogovor sa Srbijom podrazumijeva rješavanje “teških pitanja” i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

“Kad je riječ o dijalogu, uključena su i teška rješenja. Nastavljamo put Beograda radi sastanka s (predsjednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem. Očekujemo da će dijalog biti plodonosan. Nadamo se da će obje strane shvatiti da je potrebno žrtvovanje kako bi se mogli normalizirati odnosi između ove dvije države. Sporazum između Kosova i Srbije rezultirat će uspješnim ekonomskim i političkim razvojem. Imamo jasnu poruku za Srbiju kao što smo je imali ovdje na Kosovu”, rekao je senator Murphy, prenosi Tanjug.

Sastanak sa čelnicima političkih stranaka

Kako prenosi KosovoOnline, senator Johnson posebno je ukazao na to da postizanje sporazuma ima ključni značaj za evropske integracije.

“Ovdje smo da pružimo podršku kosovskom narodu i nastavimo prijateljstvo dvije zemlje. Vidimo da za Kosovo postoji budućnost, želimo mir, sigurnost i razvoj ove zemlje. Sve se to postiže s novom vladom koja poštuje vladavinu zakona. U međuvremenu, postizanje sporazuma sa Srbijom ključ je za budućnost. Zbog toga smo ovdje da podržimo narod Kosova i Srbije, da ih vidimo uspješne”, rekao je Johnson.

Kako prenosi Zeri.info, Johnson i Murphy sastali su se sa svim čelnicima političkih stranaka i institucija na Kosovu – doskorašnjim premijerom Ramushem Haradinajem, predsjednikom Hashimom Thacijem, čelnikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, čelnikom Socijaldemokratske partije Shpendom Ahmetijem, šefom Pokreta “Samooopredjeljenje” Albinom Kurtijem, Mimozom Kusari iz Alternative i Behgjetom Pacollijem iz Alijanse za novo Kosovo.

Sastanku je, kako navodi Zeri, prisustvovao i Nenad Rašić, čelnik Progresivno demokratske stranke i nedavno formirane koalicije Sloboda.

Izvor: Agencije