Američki senator: Turska će biti sankcionirana zbog S-400

SAD od Turske traži da obustavi kupovinu ruskog sistema S-400 (Arhiva)

Američki senator Robert Menendez je izjavio da će SAD nametnuti sankcije Turskoj i zamrznuti isporuku borbenih aviona F-35 ukoliko Ankara nastavi s kupovinom i raspoređivanjem ruskog sistema za protivraketnu odbranu S-400.

“Nema šanse da dobiju F-35. Bit će sankcionirani, i to je u skladu sa zakonom. Kupovina velike količine vojne opreme iz Rusije je aktivnost zbog koje sankcioniramo svakoga u svijetu, uključujući Tursku. I ne postoji način koji će im obezbijediti F-35, pored S-400, koji bi zaista mogao nadzirati tehnologije koje imamo u F-35. Tako da je to nemoguće”, rekao je Menendez u intervju za grčki dnevnik Kathimerini.

Moguće izmještanje baze iz Turske

Demokratski senator kaže da i najjače pristalice sporazuma s Turskom oko F-35 i drugi američki zvaničnici koji vjeruju da je Turska još uvijek glavni sigurnosni partner SAD-a u regiji “vrlo jasno” znaju da se to “jednostavno ne može dogoditi”, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li će SAD razmotriti razmeštanje američkih vojnih baza iz Turske u Grčku ako se odnosi između Washingtona i Ankare nastave pogoršavati, Menendez je rekao da je sve moguće, iako ne vjeruje da će se to dogoditi, jer će SAD učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost, uključujući i razmještanje svojih baza.

Izvor: Agencije