Američki senator kritikovan zbog susreta sa Zarifom

Demokrata iz Connecticuta smatra da je njegov sastanak sa Zarifom bitan jer je 'opasno ne razgovarati s neprijateljem' (EPA)

Senator Chris Murphy branio je svoj sastanak s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom u Evropi, nakon što su njegove aktivnosti osudili konzervativni mediji u SAD-u, javlja AP.

Demokrata iz Connecticuta izjavio je da je njegov subotnji sastanak sa Zarifom bitan “jer je opasno ne razgovarati s neprijateljem”.

Murphy je kazao kako je želio da se sastane sa Zarifom jer ne postoji američki diplomatski kanal s Iranom otkako se predsjednik Donald Trump prije dvije godine povukao iz Iranskog nuklearnog sporazuma, prenosi Fena.

“Ne gajim iluzije o Iranu – oni su naši neprijatelji, odgovorni za ubistva hiljada Amerikanaca i s neprihvatljivim nivoom podrške terorističkim organizacijama širom Bliskog istoka”, napisao je Murphy u Medium Postu.     

Pompeo: Nadam se da je provodio američku politiku

O Murrphyjevom sastanku sa Zarifom prva je izvijestila konzervativna publikacija The Federalist.

Upitan o tom izvještaju, američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je novinarima u utorak tokom posjete Etiopiji kako se nada da će svako ko se sastane sa Zarifom reflektirati američku poziciju prema Iranu.        

“Ukoliko su se sastali, ne znam o čemu su pričali. Nadam se da je tu primijenjena američka vanjska politika, a ne vlastita” izjavio je Pompeo, navodeći da SAD već dugo vremena označavaju Iran državom sponzorom terorizma i da je Iran nedavno oborio ukrajinski putnički avion u Teheranu.

‘Neko treba razgovarati s Iranom’

Pompeo je kritikovao ostale Amerikance zbog sastanaka sa Zarifom, uključujući i onaj koji je imao njegov neposredni prethodnik John Kerry.

Možda očekujući kritike svog sastanka od Trumpove administracije, Murphy je napisao da on “ne može provoditi diplomatiju u ime kompletne američke vlade” i da se “ne pretvara da je u poziciji da to učini”. “Ako, međutim, Trump ne želi da razgovara s Iranom, onda neko to treba”, dodao je.

Murphy je naveo da je imao brojna sporenja sa Zarifom u razgovoru tokom susreta na marginama sigurnosne konferencije u Minhenu.

Susret je stigao u vrijeme kada Trumpova administracija nastoji da što više izolira Iran kroz ponovno uvođenje sankcija u okviru njene “kampanje maksimalnog pritiska” na Islamsku Republiku, prenosi Asociated Press.

Izvor: Agencije