Američki senator: Bin Salman nestabilan i nepouzdan

Mohammed bin Salman predstavlja destruktivnu snagu u cijelom regionu, kaže republikanski senator (EPA)

Američki republikanski senator Lindsey Graham pojačao je svoju retoriku protiv saudijskog princa prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, rekavši da je on “nestabilan i nepouzdan”, objavio je Bloomberg.

Graham, koji je bio oštar kritičar bin Salmana nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je da ne vidi da će se “situacija popraviti sve dok god je on [bin Salman] tu”.

“Mislim da je trenutno vodstvo, vodstvo MBS-a, bilo katastrofično za odnose i regiju i bit će mi vrlo teško obavljati svakodnevne poslove s nekim ko je ovoliko nestabilan”, kazao je. 

Dodao je da još nema nikakvog plana, ali da on i drugi senatori razgovaraju o sankcijama protiv Saudijske Arabije nakon Khashoggijevog ubistva. 

Rezolucija o Saudijskoj Arabiji

Američki senat mogao bi za nekoliko sedmica glasati o kaznama Saudijskoj Arabiji zbog ubistva novinara i razornog rata u Jemenu. 

Senator Bob Corker, republikanac koji predsjedava Komitetom za strane odnose u Senatu, rekao je da bi Senat mogao glasati prije kraja godine o rezoluciji kojom će se tražiti da se prekine sva pomoć Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu. 

Dodao je da je također moguće da će na raspravu u Senat doći i mjere sprečavanja prodaje oružja Rijadu.

“Senatori traže određene načine da pokažu Saudijskoj Arabiji prezir koju imaju u slučaju onoga što se dogodilo novinaru, ali da pokažu i brigu o tome u kojem je smjeru otišao rat u Jemenu”, rekao je Corker. 

Naveo je i da je njegovo osoblje tražilo od državnog sekretara Mikea Pompea, ministra odbrane Jamesa Mattisa i direktorice CIA-e Gine Haspel da dođu u Capitol do kraja novembra na povjerljive razgovore kako bi izrazili zabrinutost zbog rata u Jemenu i ubistva Khashoggija. 

Snimak ubistva

Ranije je objavljeno da je direktorica CIA-e poslušala audiosnimak Khashoggijevog ubistva. 

John Bolton, savjetnikameričkog predsjednika Donalda Trumpa  za nacionalnu sigurnost, rekao je da ljudi koji su slušali taj snimak ne misle da on ukazuje na Bin Salmanovu umiješanost.

Bolton je kazao novinarima na samitu u Singapuru da on nije slušao snimak, ali da oni koji jesu misle da to ne povezuje saudijskog princa s ubistvom novinara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je podijelio audiosnimak sa Saudijskom Arabijom, SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Kanadom.

Izvor: Al Jazeera