Oglasi

Američki Senat glasa za rezoluciju o Jemenu

Gornji dom Kongresa želi zaustaviti podršku SAD-a vojnoj kampanji Saudijske Arabije i saveznika u ratu u Jemenu.
Koalicija okupljena oko Saudijske Arabije treba da prestane da pokušava da ostvari nekakvu pobjedu na papiru, zaključuje se u izvještaju Arhiva

Američki Senat u srijedu će ponovo glasati o rezoluciji kojom bi se zaustavila podrška SAD-a vojnoj kampanji Saudijske Arabije i njenih saveznika u Jemenu, u nastojanju senatora da prisile predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da pooštri politiku prema ovoj kraljevini.

Najavljujući glasanje, senator Bernie Sanders rat u Jemenu nazvao je "humanitarnom i strateškom katastrofom".

Sanders, koji će se ispred demokrata kandidirati za predsjednika SAD-a, uz republikanskog senatora Mikea Leeja, sponzor je rezolucije.

Saudijsko-emiratska koalicija uključena je u rat u Jemenu od 2015. godine i često napada civile, kao i domove, škole, poslovne objekte, klinike... kršeći pravila ratovanja.

Očekuje se veto Donalda Trumpa

No, uprkos tome, SAD nastavlja Saudijskoj Arabiji i Emiratima prodavati oružje za borbu.

Ovo glasanje bit će drugo u četiri mjeseca na istu temu.

U decembru je Senat, sa 56 glasova za i 41 protiv, usvojio rezoluciju kojom se ukida sva vojna pomoć koaliciji, dok je u odvojenoj rezoluciji osudio Saudijsku Arabiju i princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

No, kako bi rezolucija stupila na snagu, mora je potvrditi novi saziv Senata, koji je u januaru preuzeo mandat, kao i Zastupnički dom.

Nakon toga potrebno je skupiti dovoljnu podršku da se nadjača veto, koji će, kako se očekuje, na rezoluciju uložiti Trump, koji naglašava važnost strateškog savezništva s Rijadom.

Ujedinjeni narodi tvrde da se u Jemenu odvija najveća svjetska humanitarna katastrofa.

Oko 14 miliona ljudi u siromašnoj zemlji Zaljeva, s populacijom od 29 miliona, gladuje.

Od gladi umrlo 85.000 djece

Rat je godinama u pat-poziciji, pošto koalicija Saudijske Arabije i UAE-a ne uspijeva protjerati pobunjene snage Husa iz prijestolnice Sanae, kao i ostalih većih gradova u zemlji.

Prema organizaciji Save the Children, u protekle četiri godine oko 85.000 djece je umrlo od  gladi.

Prošle godine sedmično je u Jemenu ginulo ili bilo povrijeđeno gotovo 100 civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.