Američki Senat dao podršku krivičnom progonu optuženih za doping

Vijest o podršci ovom zakonu nije razveselila Svjetsku antidopinšku agenciju (EPA)

Američki Senat je dao formalnu podršku zakonu koji bi američkim saveznim organima omogućio krivični progon optuženih za upotrebu zabranjenih stimulativnih sredstava, kako u SAD-u, tako i u inozemstvu, saopćila je Američka antidopinška agencija (USADA).

“To je veliki dan u borbi za čisti sport u cijelom svijetu. Jedva čekamo da zakon bude prihvaćen, tako da se zauvijek možemo riješiti varalica u sportu”, izjavio je direktor USADA-e Travis Tyggart, prenosi Hina.

Zakonski prijedlog, koji je dobio nadimak “Rodčenkovljev zakon”, prema bivšem šefu ruskog antidopinškog laboratorija Grigoriju Rodčenkovu, koji je bio u središtu dopinške afere za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, a potom, u svojstvu “zviždača”, prebjegao u SAD, trebao bi služiti za sprečavanje sistematičnog dopinga.

Američki Kongres je već prošle godine dao podršku ovom zakonskom prijedlogu.

Kazne do milion dolara

“Rodčenkovljevim zakonom” bit će omogućen krivični progon svih odgovornih, uključene su novčane kazne do milion dolara, kao i zatvorske kazne u trajanju do deset godina.

“Prihvatanjem zakona dobit ćemo alat kojim ćemo štiti čiste sportiste i pomagati razbijanju međunarodnih udruženja koja uništivaju sport, utječu na sponzore i nanose štetu sportašima”, tvrdi Tyggart. 

Vijest o podršci ovom zakonu nije razveselila Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA), u kojoj prevladava mišljenje kako bi to moglo potaknuti prihvatanje sličnih zakonskih modela i drugdje po svijetu, što bi oslabilo zajedničke napore pod WADA-inim vodstvom u borbi protiv dopinga.

Između ostalih primjedbi, u WADA-i ističu da prijedlog zakona u SAD-u izuzima profesionalne lige, kao što su košarkaška NBA i hokejaška NHL, te studentski sport.

Izvor: Agencije