Oglasi

Američki sastanak o Kubi u UN-u remetile kubanske diplomate

Bučni sastanak zamjenice američkog ambasadora i visokih zvaničnika američke administracije trajao je više od 45 minuta.
Kubanske diplomate su uzvikivali na španskom "Kuba da, američka blokada Ne". Reuters

Blizu 20 kubanskih diplomata i demonstranata lupanjem o stolove i glasnim negodovanjem remetilo je današnji sastanak u Ujedinjenim nacijama koji su sazvale Sjedinjene Države da ukažu na političke zatvorenike na Kubi.

Demonstranti su uzvikivali na španskom izmedju ostalog "Kuba da, američka blokada ne".

Bučni sastanak između zamjenice američkog ambasadora Kelley Currie i visokih zvaničnika američke administracije u prostoriji Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a trajao je više od 45 minuta.

Currie je uz velike teškoće i brojne prekide i pozive obezbjeđenja održala uvodni govor.

"Politička komedija"

Currie je rekla novinarima ispred sale da kubanske diplomate treba da se stide svog ponašanja i da će pokrenuti to pitanje s odgovarajućim zvaničnicima u Ujedinjenim nacijama.

Kubanska ambasadorica pri UN-u Anayansi Rodriguez Camejo rekla je da je sastanak "farsa" i "politička komedija" i "novo poglavlje u dugom spisku agresije protiv Kube".

Kada je najavljeno da će se održati ovaj sastanak o političkim zatvorenicima na Kubi, Kuba je to osudila i zatražila od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da ga zabrani, što on nije učinio.

Sastanak pod nazivom "Zatvoreni zašto" imao je za cilj da se u UN-u pokrene kampanja o političkim zatvorenicima na Kubi, naveo je State Department u saopštenju najavljujući skup. Takođe je navedeno da su oko 130 političkih zatvorenika, koje drži kubanska vlada, jasan znak represivne prirode tog režima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.