Oglasi

Američki regulatori provjeravaju sigurnost Boeinga 737

Modeli linije 737, u zraku više od 50 godina, najprodavaniji su moderni avioni na svijetu te se smatraju najpouzdanijima u avionskoj industriji.
Avion Ethiopian Airlinesa na putu za Nairobi srušio se nekoliko minuta nakon uzlijetanjaEPA

Američki regulatori će odmah reagirati po pitanju Boeinga 737 MAX 8 ako identificiraju bilo kakav sigurnosni problem nakon pada tog modela aviona u nedjelju u Etiopiji, objavila je Ministrica prometa Elaine Chao. 

"Savezna avio agencija - FAA stalno provjerava i nadgleda sigurnosnu efikasnost američkih komercijalnih aviona. Ako identificiramo bilo kakvo pitanje koje ugrožava sigurnost, agencija će reagirati primjereno i brzo", kazala je Chao. 

Rekla je kako se susrela s čelnikom FAA Danom Elwellom kako bi raspravljali o nedjeljnom padu, kao i o onom u oktobru u Indoneziji, i zaključili koji su mogući daljnji koraci. 

"Želim da ljudi budu sigurni da ove incidente shvaćamo veoma ozbiljno", kazala je.

Naglasila je kako američki regulatori "veoma pomno" istražuju ta dva pada istog modela aviona.

Najprodavaniji moderni avion

Avion Ethiopian Airlinesa na putu za Nairobi srušio se nekoliko minuta nakon uzlijetanja.

Poginulo je svih 157 putnika i krenula su pitanja o sigurnosti tog modela.

U njegovom padu u Indoneziji poginulo je 189 ljudi. 

Modeli linije 737, u zraku više od 50 godina, najprodavaniji su moderni avioni na svijetu te se smatraju najpouzdanijima u avionskoj industriji. 

Kina je zabranila letove tog modela, što su kasnije učinile i Indonezija i Etiopija.

Druge aviokompanije od Sjeverne Amerike do Bliskog istoka nastavile su s letovima u ponedjeljak, nakon što je Boeing objavio da je taj model siguran. 

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.