Američki rat protiv terorizma: Uznemirujući broj civilnih žrtava

Patrick Shanahan je demantirao da je američka komanda zatražila dodatne vojnike zbog rasta tenzija s Iranom (EPA)

U ratu koji Sjedinjenje Američke Države vode protiv terorizma u zemljama uništenim ratnim razaranjima širom svijeta žrtve su uglavnom civili, navodi Phyllis Bennis u svom izvještaju objavljenom na web stranici američkog Instituta za političke studije.

Autorica teksta ističe da su posljednje tri američke administracije poslale američke trupe u ratom pogođene zemlje kako bi otvorile put političkom rješenju. No, onda su ih zadržale tamo pod izgovorom da štite civile od talibana, kao što je to slučaj u Afganistanu, od organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i od Pokreta Al-Shabab u Somaliji.

Dodaje kako postoji niz novih izvještaja koji dokumentiraju alarmantnu eskalaciju civilnih žrtava uzrokovanu američkim operacijama u Siriji, Afganistanu i Somaliji, dok SAD nastavlja poricati razmjere ovog problema. 

Sirija

ISIL je u januaru 2014. godine proglasio grad Raqqu, u sjevernom dijelu središnje Sirije, glavnim gradom takozvanog ‘hilafeta’, ističe autorica. Administracija predsjednika Obame pokrenula je 2015. godine zračnu kampanju bombardiranja u Siriji, nakon čega su uslijedile operacije američkih kopnenih snaga.

Dodaje da su civili u Siriji živjeli u izrazito teškim uvjetima zbog kontrole koju je nametnula ova ekstremna skupina nad njihovim gradom. Uvedene su brutalne kazne za kršenje vjerskih pravila koje je ISIL postavio, sprovođena su izvansudska pogubljenja i prakticirano seksualno ropstvo.  

Autorica ističe da su u borbe u Siriji bile uključene organizacija ISIL i druge sile aktivne u ovoj zemlji, poput Irana, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, pored sirijske vlade i raznih opozicijskih snaga.

Važno je spomenuti da su civili u Raqqi platili najveću cijenu kampanje zračnih napada koju je vodila Amerika.

U tom kontekstu, u izvještaju organizacije Amnesty International iz aprila 2019. navodi se kako se jedan američki vojni dužnosnik hvalio time da je ispalio 30 hiljada artiljerijskih projektila tokom kampanje. To je jednako ispaljivanju projektila svakih šest minuta četiri mjeseca uzastopno, što premašuje količinu artiljerije korištene u bilo kojem sukobu od rata u Vijetnamu, navodi se u izvještaju.   

Amnesty International je dokumentirao pogibiju oko 1.600 civila u zračnim napadima koji su izvedeni na ovaj grad pod vodstvom Amerike, navodi Bennis.  

Afganistan

Prema izvorima UN-a, utvrđeno je kako je u prvim mjesecima 2019. u Afganistanu broj civila koji su stradali od Sjedinjenih Američkih Država i snaga koje imaju njihovu podršku bio veći nego broj civila koji su stradali od pokreta taliban ili skupine ISIL.

Gotovo polovina smrtnih slučajeva za koje su odgovorni SAD i njeni saveznici desili su se kao posljedica američkih zračnih napada, u kojima je poginuo značajan broj žena i djece, navodi Bennis.   

Somalija

Američki rat protiv Somalije odvijao se od ranih 90-tih. Od napada 11. septembra 2001. godine, američke specijalne snage i druge kopnene trupe koje su vršile potragu za organizacijom Al-Kaida, pokretom Al-Shabab i drugim militantnim organizacijama izvele su brojne operacije, ističe autorica u tekstu.       

Također dodaje da je 2017. godine američki predsjednik Donald Trump ublažio propise koji reguliraju napade bespilotnih letjelica, što je dovelo do toga da se napuste pravila iz Obamine ere koja su trebala štititi civile. 

Kaže kako je to dovelo do značajne eskalacije napada bespilotnim letjelicama: u 2017. godini broj napada je porastao na 34, a u 2018. popeo se na 47, dok će te brojke ove godine izgleda biti daleko veće.

Bennis ističe kako je poricanje razmjera i, u mnogim slučajevima, samog postojanja civilnih žrtava bilo obilježje globalnog rata koji Washington vodi protiv terorizma.  

Šteta od bombi, napada bespilotnim letjelicama i pucnjava samo je vrh ledenog brijega, ne računajući na stotine hiljada ljudi stradalih u ratnim zonama širom svijeta zbog ekonomskih sankcija koje je nametnuo SAD, gladi uzrokovane neuravnoteženom prehranom i bolesti kao rezultat bombardiranja postrojenja za prečišćavanje vode, bolnica i ambulanti.     

Izvor: Agencije