Američki radnici žrtve slobodne trgovine

Američki predsjednik Barack Obama sastat će se s čelnicima Meksika i Kanade kako bi poboljšali trgovinske odnose unutar azijsko-pacifičke regije. No, kritičari upozoravaju na potencijalne nepovoljne učinke novog sporazuma. Kažu kako bi mogao naštetiti američkom tržištu rada.

Jerry Faeth kaže da je žrtva slobodne trgovine. Godine 2007.  radio je u fabrici svjećica u američkoj saveznoj državi Ohio, kada je kompanija objavila da veći dio proizvodnje seli u Meksiko.

“Uzeli su cijeli moj život. Radio sam tamo 32 godine. Na teškim poslovima. Konačno sam dobio mjesto na kojem sam uživao, radeći s inženjerima, radeći nešto drugačije svakog dana, i onda su mi to oduzeli i premjestili u Meksiko”, požalio se Faeth.

Bio je primoran otići u prijevremenu penziju. Sada ima privremeni posao, jer mora skupiti dovoljno novca za dvije kćerke koje su na fakultetu.

Pregovori o trgovini

Potez kompanije bio je direktan rezultat Sporazuma o sjevernoameričkoj slobodnoj trgovini iz 1994. godine, poznatijoj kao NAFTA. Njime su smanjena ograničenja za američke kompanije i dat pristup jeftinoj radnoj snazi.

Državu Ohio koštao je hiljade radnih mjesta. Sjedinjene Američke Države i dalje pregovaraju o obimnim trgovinskim dogovorima.

“Moramo djelovati zajedno, da zaštitimo naše radnike, naš okoliš i otvorimo nova tržišta za robu na kojoj će pisati ‘proizvedeno u SAD-u'”, poručio je Obama.

Prvi sporazum – Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo – utjecat će na trgovinske odnose između SAD-a i Evropske unije. Drugi je Transpacifičko partnerstvo i uključuje države iz Azijsko-pacifičke regije. Kritičari spočitavaju da se detalji sporazuma drže podalje od očiju javnosti i Kongresa.

Sumnjaju da Obamina administracija time želi zakonodavce prisiliti da dogovore brzo odobre. 

Američki kongresmen Marcy Kaptur pokušava zaustaviti novi sporazum. Kaže da država još mora učiti na greškama trgovinskih sporazuma, poput NAFTA-e.

Pitanje profita

“Radnici u Meksiku? Oni ne mogu kupiti automobil od svojih primanja. A šta je s domaćim radnicima, koji će ostati bez posla? Ko profitira od tog dogovora? Transnacionalno”, kaže Kaptur.

Jerry Faeth dijeli isto mišljenje, ali ne vjeruje da će vlada stopirati nove dogovore.

“Oni ne mogu sjesti i pregovarati o budžetu. Onda se dogodi blokada vlade, koja nas košta milijarde dolara. A sada pregovaraju o trgovinskom dogovoru. Ma hajde…”, ogorčen je Faeth.

Kaže da se ne protivi novim trgovinskim sporazumima. Samo želi da budu pošteni. I nada se da će političari učiti na greškama iz prošlosti dok pregovaraju o dogovorima važnim za budućnost.

Izvor: Al Jazeera