Američki političari: SAD stoji uz Izrael

SAD je obustavio sva davanja za Agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku, podsjetio je Mike Pence (Reuters)

Američki zvaničnici, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea i državnog sekretara Mikea Pompea, sa još više od deset američkih senatora, izašli su na scenu drugog dana godišnje američko-izraelske konferencije AIPAC kako bi iskazali podršku Izraelu, nakon što je ova država zračnim udarima na Gazu odgovorila na navodni raketni napad Hamasa.

Pence je nabrojao poteze koje je američki predsjednik Donald Trump povukao u korist Izraela, izmamivši aplauz od 18.000 prisutnih.

„Pod predsjednikom Donaldom Trumpom, svijet je, ako ništa drugo, naučio jedno – Amerika stoji uz Izrael“, rekao je Pence.

Zatvaranje ureda PLO-a

Trump se u Bijeloj kući sastao sa izralskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, potpisavši deklaraciju kojom SAD priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, što je izazvalao međunarodnu osudu.

„Predsjednik Trump je također obećao da će zatvoriti ured Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu ukoliko Palestinske vlasti ne obećaju da će odmah preduzeti korake kako bi zaustavili finansiranje terorista koji ubijaju nedužne izraelske civile dolarima američkih poreskih obveznika. Kada je PLO to odbio, predsjednik je zatvorio kancelariju“, rekao je Pence, te je nastavio:

„Kada je predsjednik obećao da će ukinuti finansiranje antiizraelskih agencija u SAD-u, on je to zaista mislio. Prošle godine, SAD je obustavio sva davanja Agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA)“.

Pence je još rekao da je Trump obećao da će se usprotiviti „vodećem svjetskom sponzoru terora, Iranu“, te je povukao Ameriku iz „užasnog“ Nuklearnog sporazuma s tom zemljom.

‘Anticionizam je antisemitizam’

„Prošle godine, Trump je uradio ono što nijedan američki predsjednik nije u zadnjih dvadeset godina. Imao je hrabrost da preseli američku ambasadu u Jerusalem, glavni grad države Izrael“, rekao je Pence.

Nazivajući Jerusalem „vječnim glavnim gradom Izraela“, Pompeo je podsjetio na nedavnu posjetu Izraelu, te je upozorio na rastući antisemitizam na Bliskom istoku, Evropi i SAD-u.

„SAD stoji uz jevrejski narod i Izrael u borbi protiv najstarije svjetske netrpeljivosti”, rekao je Pompeo, koji je dodao da je „anticionizam antisemitizam“.

Govoreći o navodnom Hamasovom napadu na Izrael u ponedjeljak, bivša ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley kritikovala je UN i zapadne zemlje što nisu podržale Izrael u tim trenucima.

Izvor: Al Jazeera