Oglasi

Američki policajac: Ubijamo samo crnce

Objavljen snimak na kojem američki policajac zaustavlja ženu i govori joj da ne brine, jer nije 'crnkinja'.

U američkoj državi Georgija jednu ženu policija je u julu prošle godine zaustavila zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a sada se u javnosti pojavio snimak kamere na policijskom autu. 

Na snimku policajac kaže ženi koju je zaustavio da nazove nekoga ko bi trebao da dođe po nju i kaže mu da ne dolazi, jer će je uhapsiti a auto zaplijeniti. 

Ona mu zatim kaže da će samo uzeti telefon koji joj je u krilu i da je "vidjela mnogo snimaka na kojima policija ubija ljude", da bi je on prekinuo i rekao joj da ne brine jer "nije crnkinja".

"Nisi crnkinja, zapamti, mi ubijamo samo crnce. Da, ubijamo samo crnce. Jesi li na ijednom snimku vidjela da ubijamo bijelog čovjeka?", kaže policajac Greg Abbott.

U policiji okruga Cobb, gdje se sve i dogodilo, naveli su da su pokrenuli postupak davanja otkaza policajcu sa snimka. 

Abbottov advokat rekao je da je on napustio svoj posao, prenosi BBC. 

Šef policije Mike Register izjavio je da je "nebitno u kojem kontekstu su ove izjave izrečene, ali one su neprihvatljive i ne odražavaju kulturu koju održavamo u policiji, kao ni u ovoj zemlji".

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.