Američki nosač aviona stiže u Japansko more

USS Carl Vinson: Dvije strane već nekoliko sedmica pokazuju mišiće (Reuters)

Američki nosač aviona “USS Carl Vinson” s flotom stiže za nekoliko dana u Japansko more, izjavio je u subotu američki potpredsjednik Mike Pence, dok vlada napetost između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, prenose agencije.

Brod, koji je u pratnji dva razarača s raketnim lanserima i krstarice s raketnim lanserom, “stiže u Istočno more za nekoliko dana, do kraja mjeseca”, dodao je Pence, koji boravi u australskom Sydneyju.

“Neka se sjevernokorejski režim ne zavarava, SAD ima sredstva, ljude i mogućnost u tom dijelu svijeta zaštititi svoje interese i sigurnost tih interesa, kao i interese naših saveznika”, dodao je potpredsjednik SAD-a.

Dvije strane već nekoliko sedmica pokazuju mišiće dok se i dalje nadvija prijetnja šestog nuklearnog pokusa izoliranog sjevernokorejskog režima.

Nuklearna prijetnja

Washington je 8. aprila, izričito spomenuvši sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju, objavio kako je zračno-pomorska grupa na putu prema Korejskom poluotoku, gdje je američki predsjednik Donald Trump obećao poslati “veoma moćnu armadu” radi odvraćanja.

Deset dana nakon tog navodnog slanja, koje je Pjongjang tada nazvao “nerazumnim”, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane priznao je kako flota zapravo plovi u suprotnom smjeru, kako bi učestvovala u vojnoj vježbi s australskom mornaricom.

Trump je početkom sedmice, nakon još jednog, i to neuspješnog, raketnog testa, preporučio lideru Sjeverne Koreje Kimu Jong-unu da se “pristojno ponaša”.

Sjeverna Koreja je, preko zamjenika svog ambasadora pri Ujedinjenim narodima odmah na to uzvratila kako je spremna odgovoriti na “svaki oblik rata” koji bi poveo SAD.

Pence je tada poručio Sjevernoj Koreji kako će na napad “žestoko odgovoriti”, nazivajući Pjongjang “najvećom prijetnjom u regiji”.

Izvor: Agencije