Oglasi

Američki nosač aviona prošao kroz strateški Hormuški tjesnac

Nosač aviona USS Nimitz u pratnji dvije krstarice s raketnim lanserima i razarača ušao je u Zaljev, saopćila je američka Peta flota.
Nimitz, prvi američki nosač aviona koji prolazi Hormuškim tjesnacom od decembra 2019.EPA

Američki nosač aviona prošao je u petak kroz Hormuški tjesnac, strateški prolaz čijom blokadom Iran redovito prijeti, dok Washington prijeti povratkom UN-ovih sankcija Teheranu.

Nosač aviona USS Nimitz u pratnji dvije krstarice s raketnim lanserima i razarača, "završio je 18. septembra prolazak kroz Hormuški tjesnac i ušao u Zaljev", saopćila je američka Peta flota.

Nimitz, prvi američki nosač aviona koji prolazi tim područjem od decembra 2019, "sudjelovat će u operacijama protudžihadističke koalicije na Bliskom istoku", dodaje Peta flota, navodi AFP, prenijela je Hina.

"Nazočnost nosača aviona, iznimno prilagodljive sile, pokazuje sposobnost američke ratne morarice da leti, plovi i djeluje posvuda gdje to dopuštaju međunarodni zakoni kako bi pružila potporu operacijama" koalicije, rekao je viceadmiral Samuel Paparo, zapovjednik Pete flote.

Sjedinjene Američke Države su planirale same i protiv svih ponovo uvesti međunarodne sankcije Teheranu ukinute 2015. u zamjenu za preuzimanje obveze Irana da neće proizvesti atomsko oružje.

Embargo na konvencionalno oružje

Riječ je o embargu na konvencionalno oružje koje istječe u oktobru i koje Washington nije uspio produžiti u Vijeću sigurnosti.

Gotovo svi ostali članovi UN-ova Vijeća sigurnosti misle da SAD nema pravo upotrijebiti mehanizam za povratak sankcija jer se 2018. povukao iz iranskog nuklearnog ugovora kojim je taj mehanizam uspostavljen. No američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će Washington "učiniti sve kako bi se sankcije primijenile i poštovale".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.