Američki nosač aviona okružen brodovima u Južnom kineskom moru

Nosač aviona, Ronald Reagan
Satelitske snimke na društvenim mrežama pokazuju da je nosač aviona okružilo nekoliko neidentificiranih ratnih brodova (Duan Dang / Twitter)

Samo nekoliko dana prije proslave 70. godišnjice Narodne Republike Kine, američki nosač zrakoplova “Ronald Reagan”, koji je bio stacioniran u Japanu, uplovio je u sporno Južno kinesko more, a satelitske snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju da ga je okružilo nekoliko neidentificiranih ratnih brodova, prenosi Japan Times, navodeći da je vjerojatno riječ o kineskim i američkim plovilima.

List prenosi da glasnogovornica američke Sedme flote Reann Mommsen nije željela potvrditi lokaciju “Ronalda Reagana”, ali da je rekla kako nosač zrakoplova provodi “rutinske operacije”, kako prenosi agencija Tanjug.

Kinesko ministarstvo obrane ocijenilo je da je SAD poslao nosač zrakoplova u Južno kinesko more kako bi “demonstrirao silu i pojačao militarizaciju u regiji”.

Peking: Pružite doprinos miru i stabilnosti

Ministarstvo je pozvalo SAD da poštuje zabrinutost zemalja u regiji za sigurnost i pruži pozitivan doprinos miru i stabilnosti.

Peking već desetljećima vodi sporove s više zemalja azijsko-pacifičke regije u vezi teritorijalne pripadnosti brojnih otoka u Južnom kineskom moru, u kojem su otkrivene značajne rezerve ugljovodika.

Sjedinjene Američke Države nisu strana u sporu, ali ne priznaju pretenzije Kine i inzistiraju na svojoj “slobodnoj plovidbi” u regiji, navodi Japan Times.

Izvor: Agencije