Američki nalog za zapljenu iranskog tankera kod Gibraltara

Brod Grace 1, čije je puštanje naredio gibraltarski Vrhovni sud nakon 43 dana pritvora, promijenio je poziciju, ali je ostao usidren u vodama britanske mediteranske teritorije (Reuters)

Sjedinjene Američke Država izdale su nalog za zapljenu iranskog naftnog tankera koji su zauzeli britanski kraljevski marinci kod Gibraltara prošlog mjeseca zbog navodnog kršenja međunarodnih sankcija.

Brod Grace 1, čije je puštanje naredio gibraltarski Vrhovni sud nakon 43 dana pritvora, promijenio je poziciju, ali je ostao usidren u vodama britanske mediteranske teritorije kasno u petak.

Tanker su zauzeli britanski kraljevski marinci na zapadnom ulazu u Sredozemno more 4. jula pod sumnjom da krši sankcije Evropske unije jer prevozi naftu u Siriju, bliskog saveznika Irana.

Washington pokušava zadržati Grace 1 na osnovu tvrdnji kako je brod povezan sa iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) koju SAD tretira kao „terorističku“ organizaciju.

Kako se navodi u nalogu od petka, Ministarstvo pravde SAD-a tvrdi kako je brod dio šeme „nezakonitog pristupa američkom finansijskom sistemu kako bi se podržale nedozvoljene pošiljke Siriji iz Irana od strane Revolucionarne garde“.

U sudskom dokumentu se navodi kako brod i 2,1 milion barela nafte trebaju biti zaplijenjeni na osnovu kršenja Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlastima, kao i na osnovu statuta o bankovnoj prevari, pranju novca i „terorizmu“.

Nova posada

Također se naređuje zapljena 995.000 dolara sa računa neimenovane američke banke koja je povezana sa kompanijom Paradice Global Trading LLC, a koju tretiraju kao kompaniju poveznicu sa poslovnim tijelima koji rade za Revolucionarnu gardu.

„U dokumentu iz SAD-a se tvrdi kako je Iran prekršio američke sankcije nakon što je SAD prošle godine odustao od nuklearnog sporazuma od 2015. godine. Ostaje veliko pitanje da li će britanska Vlada pomoći SAD-u u zauzimanju broda, da li će Interpol biti umiješan, te da li će Vlada SAD-a pokušati zauzeti brod“, iz Washingtona javlja novinar Al Jazeere John Hendren.

U četvrtak je gibraltarski sudija naredio puštanje tankera Grace 1, šest sedmica nakon zauzimanja, odbacivši posljednji zahtjev Washingtona da brod ostane u blokadi. Puštanje je uslijedilo nakon što su vlasti Gibraltara objavile da su dobile pismene garancije Irana da brod neće ići ka državama „koje su pod sankcijama EU-a“.

Prema razgovorima preko radija, koje je čula Al Jazeera, brod bi trebao zaploviti u nedjelju navečer jer se čeka novi kapetan i šest članova posade.

Izvor: Al Jazeera i agencije