Američki nacrt zakona za sprječavanje prodaje oružja UAE-u

Chris Murphy smatra da bi administracija predsjednika Donalda Trumpa trebala suspendirati dogovor s UAE-om (Reuters)

Demokratski senator Chris Murphy saopćio je da je predložio nacrt zakona o obustavljanju dogovora o prodaji naoružanja koji je administracija predsjednika Donalda Trumpa zaključila sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) kako bi toj zemlji prodala bespilotne letjelice u vrijednosti od 35 milijardi dolara.

U intervjuu za američku TV stanicu MSNBC, Murphy je dodao da nije dozvoljeno sklapati takve dogovore pred kraja mandata aktuelnog saziva Kongresa.

Istaknuo je da je UAE ranije prebacivao oružje kupljeno od Sjedinjenih Američkih Država “ekstremističkim” skupinama u Jemenu s kojima je Abu Dhabi u savezu, ukazujući da je nacrt zakona predložio zajedno sa senatorima Bobom Menendezom (demokrata) i Random Paulom (republikanac).

Dodao je kako je poznato da UAE, saveznik Sjedinjenih Američkih Država, ima historiju prebacivanja američkog oružja i opreme ekstremističkim milicijama s kojima je u savezništvu u Jemenu, naprimjer. Kao što znate, prebacivanje vozila milicijama potpuno je drugačija stvar od toga da dođu do naoružanih dronova, kazao je američki senator.ž

Šteta za civile u Jemenu 

Senator Murphy postavlja pitanje: “Šta ako bi ti avioni bili isporučeni milicijama koje su saveznici Al Kaide? Postoje ozbiljna pitanja na koja odlazeći Kongres ne može odgovoriti“.

Smatra da bi administracija predsjednika Trumpa trebala suspendirati ovaj dogovor, dok novi saziv Kongresa u januaru ponovo ne razmotri kako ga pravilno zaključiti.

Izrazio je uvjerenje da se određeni broj republikanaca slaže da bi požurivanje sa sklapanjem dogovora moglo dovesti do toga da oružje padne u “opasne ruke na Bliskom istoku”.

Važno je napomenuti da mnogi američki zakonodavci kažu kako se boje da će UAE u napadima koristiti američko oružje koje bi nanijelo štetu civilima u Jemenu, čiji je građanski rat jedna od najgorih humanitarnih katastrofa na svijetu.

Izvor: Al Jazeera