Američki ministar: Sramotno izdašne plate i povlastice u MMF-u

Christine Lagarde, Steven Mnuchin, MMF
Mnuchin: MMF mora biti primjer discipline i učinkovitosti u korištenju svojih ograničenih sredstava (EPA)

Američki ministar financija Steven Mnuchin pozvao je u nedjelju Međunarodni monetarni fond (MMF) da bude primjer i pokaže “proračunsku disciplinu” te donese “teške odluke” kako bi smanjio plaće ljudima u upravi i ostalim zaposlenicima.

“Kao javna ustanova i kao svi članovi koje ona nadzire i savjetuje, MMF mora biti primjer proračunske discipline i učinkovitosti u korištenju svojih ograničenih sredstava”, kazao je Mnuchin u Washingtonu na godišnjem sastanku MMF-a i Svjetske banke, prenosi Hina.

“Da bi se to postiglo moraju se donijeti neke teške odluke, posebice one o plaćama i beneficijama koje uživaju uprava i zaposlenici”, istaknuo je američki ministar.

MMF: Plaće i povlastice po propisu

Po njegovim riječima, kako prenosi Financial Times, vrijeme je da MMF koji je u kriznim zemljama poput Grčke stalno na udaru zbog zahtjeva za strogom fiskalnom disciplinom i mjerama štednje, pogleda koliki su njegovi troškovi, uključujući sramotno izdašne plaće i povlastice.

Plaće u MMF-u kreću se od 30 tisuća do gotovo 400 tisuća dolara godišnje, prosječno 80.000.

Glasnogovornica MMF-a je odgovorila da je “Fond svjestan troškova i da se stoga radilo s proračunom koji se nije mijenjao šest godina za redom”.

“Naša uprava prima plaće i povlastice na propisani način”, dodala je glasnogovornica.

Mnuchin je, glede Svjetske banke, odbio povećanje kapitala koje je zatražio predsjednik te institucije Jim Yong Kim, također zatraživši više proračunske discipline u poslovanju.

“Povećanje kapitala nije rješenje kada se postojeći kapital ne dodjeljuje na učinkovit način”, ocijenio je Mnuchin.

No, njemački ministar za gospodarski razvoj Gerd Muller smatra da je to povećanje kapitala bilo “nužno”.

Mnuchin: Promijeniti način pomoći i zajmova

Predsjednik Svjetske banke već mjesecima traži povećanje svojih resursa zbog konkurencije novih čimbenika na području razvoja.

Kako javlja Financial Times, Mnuchin je od MMF-a posebice zatražio da promijeni način na koji provodi hitne pakete pomoći, dok je Svjetsku banku pozvao da preispita davanje zajmova zemlja sa srednjim prihodima, poput Kine.

“Kako MMF ulazi u razdoblje nakon globalne financijske krize, pozivamo tu instituciju da strukturira programe razvoja kako bi dala prioritet reformama koje pokreću gospodarski rast predvođen privatnim sektorom. U previše zemalja, glomazni javni sektor istiskuje privatni sektor”, istaknuo je Mnuchin.

Izvor: Agencije