Američki ministar odbrane Mattis podnio ostavku

Američki ministar odbrane Jim Mattis podneo je ostavku priznajući, u pismu američkom predsedniku, koje je objavio Pentagon, da se ne slaže s Donaldom Trumpom.

“Zato što imate pravo da imate ministra odbrane čiji stavovi se bolje slažu sa vašim o ovoj ili onoj temi, smatram da je za mene ispravno da se povučem sa svoje pozicije”, naveo je penzionisani general u pismu.

Nešto ranije Trump je na Twitteru objavio da Mattis odlazi s dužnosti krajem februara i da će uskoro imenovati novog ministra odbrane.

O Mattisovom odlasku spekulisalo se od srede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika.

Trumpova odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije oštro je kritikovana zbog napuštanja Kurdskih saveznika, koji bi se mogli suočiti sa turskim napadom, nakon odlaska Amerikanaca.

Važna je podrška saveznicima

Pentagon se protivio takvoj odluci, a Mattis je u pismu ostavke naglasio važnost podrške saveznicima, kao neku vrstu indirektne kritike predsednikovoj odluci o ovom i drugim pitanjima.

“Dok Sjedinjene Američke Države postoje kao ključna nacija u slobodnom svetu, ne možemo zaštititi naše interese ili igrati tu ulogu efikasno bez održavanja snažnih savezništava i pokazivanja poštovanja prema tim saveznicima”, napisao je Mattis.

Mattis je u ostavci ukazao i na to da je američke saveznike “tretirao sa poštovanjem” i da je koristio sva sredstva američke moći da obezbedi zajedničku odbranu.

Jim Mattis se tako pridružuje dugom popisu imena visokih zvaničnika Trumpove administracije koji su podneli ostavku ili su razrešeni, neki i okrutno, poput državnog sekretara Rexa Tillersona kojeg je Trump otpustio u martu putem Twittera.

Izvor: Al Jazeera i agencije