Oglasi

Američki ministar odbrane: Huawei je preblizak Vladi Kine

Patrick Shanahan kaže kako je Washington zabrinut zbog cyber napada i krađe intelektualnog vlasništva.
Patrick Shanahan: Kinesko ponašanje krši suverenitet drugih država i sije nepovjerenjeAP

Vršitelj dužnosti ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Patrick Shanahan izjavio je u subotu kako je tehnološka tvrtka Huawei prebliska kineskoj Vladi, dodajući kako je zvanični Washington zabrinut zbog cyber napada i krađe intelektualnog vlasništva.

"„Huawei je preblizu Vladi [Kine]", kazao je on na azijskom sigurnosnom samitu u Singapuru.

Sjedinjene Američke Države optužile su Huawei za špijunažu, kršenje trgovinskih sankcija protiv Irana i krađu intelektualnog vlasništva.

Huawei osporava sve optužbe protiv njega.

'Sijanje nepovjerenja'

Shanahan je tokom govora kazao kako kinesko "ponašanje koje krši suverenitet drugih država i sije nepovjerenje u kineske namjere mora prestati".

Agencije navode kako šef američke odbrane nije zahtijevao od država da odaberu stranu u američko-kineskom okršaju te kako je naveo kako još postoje šanse da se supersile dogovore.

"Sjedinjene Američke Države ne žele da bilo koja država u ovoj regiji mora birati ili prekinuti pozitivne ekonomske odnose sa bilo kojim partnerom", istakao je Shanahan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.