Američki manevri i koordinirane patrole u Zaljevu

SAD je prema Zaljevu poslao i nosač aviona 'USS Abraham Lincoln' (EPA)

Države članice Vijeća za saradnju u Zaljevu – GCC počele su pojačane zajedničke sigurnosne patrole u međunarodnim vodama na području Zaljeva, navodi se u saopćenju Pete flote američke ratne mornarice.

Istovremeno, američka mornarica provodi pomorske manevre u Arapskom moru kako bi se suprotstavili, kako kažu, potencijalnim prijetnjama Irana.

Zemlje GCC-a povećale su međusobnu komunikaciju i koordinaciju u okviru podrške regionalnoj saradnji i pomorskim sigurnosnim operacijama u vodama Zaljeva, piše u saopćenju flote američke mornarice.

Mornarica će odgovoriti na prijetnju

Istaknuto je da mornaričke snage i brodovi obalne straže zemalja GCC-a rade u uskoj koordinaciji s Petom flotom američke mornarice, u skladu s onim što je dogovoreno između dvije strane prošle sedmice, na sastanku u sjedištu Pete flote u Manami, Bahrein.

U sličnom kontekstu, američka flota je potom saopćila da su izvedene vojne vježbe u Arapskom moru s udarnom grupom nosača aviona koja je nedavno poslana u Zaljev.

Peta flota je saopćila da su udarna grupa nosača aviona “USS Abraham Lincoln”, amfibijska grupa i 22. ekspediciona mornarička jedinica izvele zajedničke operacije u petak i subotu.

“Ove operacije odražavaju ubojitost i agilnost američke mornarice da odgovori na prijetnju”, kao i da odvraćaju od konflikta i štite američke strateške interese, piše u saopćenju koje je Peta flota objavila na svojoj Facebook stranici.

Nedavno je Rijad potvrdio da su dva saudijska broda bila meta sabotažnog napada, dok su prelazila Zaljev u blizini teritorijalnih voda Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ranije je objavljeno i saopćenje Ministarstva vanjskih poslova UAE-a u kojem se navodi da su četiri trgovačka broda pod različitim zastavama bili premet “sabotažnih operacija” nedaleko od luke Fujairah.

‘Ekstremisti u američkoj administraciji’

U istragu o ovom incidentu uključeni su i američki stručnjaci, dok američki mediji navode da preliminarne analize pokazuju da Iranci ili grupe koje imaju podršku Irana stoje iza ovog napada na brodove.

Iran, s druge strane, odbacuje navode o umiješanosti u incident.

Ministar vanjskih poslova ove zemlje Mohammad Javad Zarif izjavio je tim povodom da “ekstremističke figure u američkoj administraciji” provode opasnu politiku.

Za napade na tankere niko nije preuzeo odgovornost.

Izvor: Al Jazeera