Američki ‘kralj jogurta’ daje 700 miliona dolara za izbjeglice

Hamdi Ulukaya od svog poslovnog početka 10 posto čiste dobiti dijeli u humanitarne svrhe (Reuters)

Američki “kralj jogurta” Hamdi Ulukaya, čija se imovina procjenjuje na 1,5 milijardi dolara, namjerava za sirijske i druge izbjeglice u svijetu izdvojiti 700 miliona dolara preko svoje fondacije Tent (Šator).

Ulukaya kaže da je i sam počeo kao migrant u New Yorku, gdje je 1994. godine došao na studij engleskog jezika iz siromašnog kurdskog sela na obalama Eufrata u istočnoj Turskoj, prenosi Hina.

“Uvijek sam imao plan kako ću podijeliti većinu zarade, gledajući u djetinjstvu svoju mamu kako daje onima koji su najviše trebali pomoć, a to je dolazilo iz najkrasnijeg dijela njenog srca”, kaže 44-godišnji biznismen.

Pridružio se kampanji najbogatijih Amerikanaca, poput Billa Gatesa i Warrena Buffetta, koji namjeravaju polovinu svoje imovine podijeliti za razne humanitarne i zdravstvene programe.

Porodica živjela u šatoru

Ulukaya od svog poslovnog početka 10 posto čiste dobiti dijeli u humanitarne svrhe, pa je već donirao i za gladne u Somaliji i za beskućnike u New Yorku, a u svojim fabrikama jogurta i sira u New Yorku i Idahu stalno zapošljava migrante iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka.

“Došao sam do zaključka da je stvarna snaga poduzetništva u njegovom utjecaju na zajednicu u kojoj živi”, kaže najpoznatiji kurdski biznismen u SAD-u.

Rođen je u pastirskoj polunomadskoj porodici, koja je uglavnom živjela u šatoru i bavila se proizvodnjom mlijeka, sira i jogurta.

Priča o njegovom poslovnom uspjehu svjedoči o “američkom snu” koji snivaju svi migranti i izbjeglice koji dođu u tu državu, iako je malo onih kojima se snovi i ostvare.

Kad ga je ‘90-ih godina u New Yorku, gdje je došao studirati engleski, posjetio otac, čuo je mnogo primjedbi na račun kvaliteta i okusa vodnjikavih američkih jogurta i sireva.

Otac ga je uvjerio da se počne baviti uvozom tih proizvoda iz Turske i plasmanom jogurta pravljenog po staroj porodičnoj recepturi.

Kasnije je Hamdi, kreditom banke do kojeg je teško došao, kupio bankrotiranu fabriku jogurta, a onda iz domovine doveo majstora za jogurt Mustafu Dogana.

‘Idealan recept’

Nakon stotinjak isprobanih kombinacija s različitim bakterijskim kulturama, vremenom dozrijevanja, različitim teksturama i okusima, Hamdi i Mustafa došli su do “idealnog” recepta, kojim su osvojili američko tržište.

Jogurt “Chobani”, istoimene Ulukayine firme, u samo četiri godine postao je vodeća marka čvrstih jogurta u SAD-u, a magazin Forbes danas procjenjuje njenu vrijednost na 1,4 milijarde dolara.

Ulukaya posjeduje najveću fabriku jogurta na svijetu, a nedavno je poslovanje i proizvodnju počeo širiti na Australiju i azijsko tržište.

U SAD-u je Ulukaya već bio proglašen poduzetnikom godine.

Sve je počelo u kurdskom šatoru u istočnoj Turskoj i s dobrim srcem Ulukayine majke koja je pomagala drugima.

Izvor: Agencije