Američki konvoj napadnut kod granice Iraka i Kuvajta

Oružane snage Kuvajta su na Twitteru demantirale da se desio napad na jednu od ispostava na granici ove države sa Irakom (EPA)

Konvoj koji je prevozio opremu za američke jedinice bio je meta eksplozije koja se dogodila blizu graničnog prelaza Jraischan između Iraka i Kuvajta sinoć oko 21 sat, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Dodaje se kako nije odmah bilo jasno da li je u konvoju bilo vojnika Sjedinjenih Američkih Država i ima li povrijeđenih u eksploziji.

Iračka strana negirala je da se incident dogodio, prenosi Reuters.

Oružane snage Kuvajta su na Twitteru demantirale da se desio napad na jednu od ispostava na sjevernoj granici ove države sa Irakom, kazavši kako su granice „stabilne i sigurne“.

Navodi o napadaču

Sigurnosni izvor je ranije rekao kako je eksploziju izazvala „iračka šiitska muslimanska milicija koja je ciljala američku vojnu bazu u blizini prelaza“, te kako je nekoliko članova osoblja u toj bazi povrijeđeno.

To su kasnije demantirali drugi sigurnosni izvori koji su rekli da je napadnut konvoj, a ne baza.

Malo poznata iračka šiitska milicijska grupa po imenu Ashab al-Kahf preuzela je odgovornost za napad i objavila videosnimak na kojem se u daljini vidi eksplozija.

Izvor: Agencije